Kardemom

Goed voor een frisse adem

0
291
In Arabische landen wordt een gekneusde peul in de tuit van de koffiepot gestopt. De langsstromende koffie krijgt zo een beetje van het friszoete aroma van de kardemom mee. (Foto Erik van Huizen)

Kardemon is familie van de gember en is een van de oudste specerijen in de wereld. Hoewel kardemom in Nederland niet zo heel veel wordt gebruikt kan je zowel de peulen als de poeder vaak gewoon in de supermarkt kopen. Kardemom heeft een friszoete smaak.

Van de peulen kan je alles gebruiken. De een haalt de kleine zwarte zaadjes uit de peul, de ander laat de hele peul meekoken in bijvoorbeeld een curry of rijst en weer een ander maalt de peulen compleet fijn in de vijzel. Kardemom combineert goed met veel andere specerijen als komijn- en korianderzaad en is deel van het kruidenmengsel garam masala. Na saffraan en vanille is kardemom een van de duurste specerijen die er bestaat. Dat komt omdat het oogsten met veel moeite gepaard gaat.

Kardemom bevat vooral veel vitamine A en C en de mineralen calcium, zink, magnesium, fosfor, mangaan en kalium. De bevolking van India kauwt van oudsher op de kardemompeul om een frisse adem te krijgen.

Gerechten met kardemom: groentesoep met mihoen, vegan shoarma, kruidige aardperen-linzensoep en linzenpaté met noten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here