Gierst

Goed graan voor veganisten

0
4874
Je kan gierst ook roosteren in plaats van koken. Zo krijgt de gierst een nootachtige smaak. (Foto Erik van Huizen)
Je kan gierst ook roosteren in plaats van koken. Zo krijgt de gierst een nootachtige smaak. (Foto Erik van Huizen)

Gierst is een graangewas dat van nature glutenvrij is. In Afrika en Azië is dit graan met een kleine korrel, een van de belangrijkste voedingsmiddelen. De gierst die in Nederland wordt verkocht komt overigens gewoon uit Europa.

Gierst heeft een licht zoete smaak en je kan het gebruiken als vervanger van couscous of rijst. Maar gierst is ook goed te gebruiken om soep mee te binden. In plaats van een aardappel dus. Zo krijg je toch weer een portie granen binnen.

Gierst is een graan met een hoge voedingswaarde. Gierst bevat onder meer de vitamines E, B1, B2, B8 en B11. Deze kleine korrels bevatten ook een ruime hoeveelheid koper, zink, magnesium en ijzer. Gierst bevat per 100 gram maar liefst 9 mg ijzer, zilvervliesrijst bijvoorbeeld slechts 0,4 mg. Volwassen mannen hebben 11 mg ijzer per dag nodig, vrouwen 16 mg per dag. IJzer is vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten.

Recepten met gierst

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here