
Gierst is een graangewas dat van nature glutenvrij is. In Afrika en Azië is dit graan met een kleine korrel, een van de belangrijkste voedingsmiddelen. De gierst die in Nederland wordt verkocht komt overigens gewoon uit Europa.
Gierst heeft een licht zoete smaak en je kan het gebruiken als vervanger van couscous of rijst. Maar gierst is ook goed te gebruiken om soep mee te binden. In plaats van een aardappel dus. Zo krijg je toch weer een portie granen binnen.
Gierst is een graan met een hoge voedingswaarde. Gierst bevat onder meer de vitamines E, B1, B2, B8 en B11. Deze kleine korrels bevatten ook een ruime hoeveelheid koper, zink, magnesium en ijzer. Gierst bevat per 100 gram maar liefst 9 mg ijzer, zilvervliesrijst bijvoorbeeld slechts 0,4 mg. Volwassen mannen hebben 11 mg ijzer per dag nodig, vrouwen 16 mg per dag. IJzer is vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten.
Recepten met gierst