Umeboshi

0
3185

Japanners nemen als ze op reis gaan vaak wat umeboshi mee voor het geval dat ze onderweg ziek worden. ‘An umeboshi a day, keeps the doctor away’, is dan ook de stellige overtuiging van veel Japanners. Maar wat zijn deze zoute en zure vruchten nu eigenlijk?

Umeboshi betekent eigenlijk ‘gedroogde ume’, het zijn met zout geconserveerde ume-pruimen. In Europa wordt ume ook wel abrikoos of pruim genoemd, maar Japanners vinden dat onterecht. ‘Het is ume, geen pruim of abrikoos.’ De verse ume is echter niet te eten. Daarom worden de vruchten gezouten, gedroogd en ingelegd. Van gemalen umeboshi, gefermenteerd shisoblad en ume su wordt umepasta gemaakt. Deze pasta heeft dezelfde zoutzure smaak en is lekker bij rijstgerechten of als dip bij sushi.

In de Japanse keuken en volksgeneeskunde wordt umeboshi al 1000 jaar gebruikt tegen voedselvergiftiging, om koorts te verlagen en als bescherming tegen vermoeidheid, algemene malaise, veelvoorkomende ziektes en zelfs tegen een kater.

Vele maanden
Het is een langdurig proces om te komen tot umeboshi. Eind juni worden de umevruchten geoogst, gereinigd en in grote kuipen gedaan, afgewisseld met lagen zeezout. Het zout trekt het sap uit de ume en produceert pekel in de kuipen, waar de ume zo’n twee maanden in gedijt. Het sap wordt bewaard en voor ume su gebruikt. Vervolgens worden de umevruchten één voor één op rekken geplaatst en drie tot vijf dagen buiten in de zon gedroogd, afhankelijk van de weersomstandigheden. De umeboshi worden in vaten gedaan, waar ze enkele maanden tot een jaar lang rijpen. De dieprode kleur verschijnt pas wanneer de gerijpte umeboshi worden teruggelegd in de pekel en laag om laag worden afgewisseld met rode shiso-bladeren. Shisoblad is een kruid dat familie is van de munt. Hierin blijven ze een tot twee maanden liggen, totdat de kleur verandert van een zongedroogde, aardse kleur tot rozerood.

Citroenzuur
Een van de redenen waarom umeboshi gezond zouden zijn is de hoge concentratie aan citroenzuur. Van dit zuur wordt beweerd dat het een antibioticum is en ontstekingen kan remmen. Umeboshi bevat twee keer zoveel citroenzuur als citroensap. Umeboshi bevatten ook veel benzoëzuur dat ook veel in cranberry’s is te vinden. Dit zuur zou het verspreiden van bacteriën tegen kunnen gaan. Japanners gebruiken umeboshi daarom veelal in rijstballen die ze meenemen als lunch.

Je kan umeboshi gebruiken als smaakmaker in warme en koude gerechten, dressings en sauzen, bij rijst of granen en in traditionele dranken zoals ume-sho-bancha.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here