Kombu

3
3648
Kombu bevat net als alle andere zeewieren veel mineralen. In kombu zit echter weer het meeste jodium van alle zeewieren. (Foto www.ikeetgezond.nl)

Kombu is een zeewier en valt onder de bruine zeewieren die ook bekend staan als kelp. Zeewier is voor de mens een goede bron van mineralen. Vooral voor vegetariërs en veganisten.

Kombu is de basis voor veel bouillons, zoals de bekende dashi bouillon. Je kan een stukje kombu ter grootte van je duim ongeveer tien minuten meekoken. Haal de kombu uit het water en laat drogen op een sushimatje. Daarna kan je de kombu gewoon weer gebruiken. De kombu valt vanzelf uit elkaar als je hem vaak kookt. Je kan de kombu dan een beetje fijn maken en verwerken in een gerecht.

Licht verteerbaar
Je kan kombu meekoken met gedroogde peulvruchten. De peulvruchten zijn dan eerder gaar. Ook zijn ze lichter verteerbaar. Goed voor de mensen die last kunnen hebben van peulvruchten.
Je kan kombu ook meekoken met bijvoorbeeld rijst of fijn snijden en in een pickle met groente verwerken.

Ve-tsin
Meestal zie je op kombu een soort van wit poeder liggen, het is het zogenoemde mononatriumglutamaat. De voedingsmiddelenindustrie heeft ook dit goedje inmiddels na weten te maken. Het staat bekend onder de naam E621 (ve-tsin), het geeft de nu zo populaire umami smaak. Deze smaakversterker behoort tot de groep glutamaat. In je lichaam wordt de stof gescheiden in glutamaat en natrium. In Japan werd ve-tsin van oorsprong gemaakt door kombu te laten fermenteren.

Kombu wordt nog steeds met de hand geoogst en daarna in de zon gedroogd. Zo blijft de umami smaak zo goed mogelijk behouden.

Veel jodium
In kombu zit het meeste jodium van alle zeewieren, maar bevat ook vele andere essentiële mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium, natrium en verschillende vitaminen als A, B, C, D, E en K. Vooral kombu bevat het belangrijke ergosterol. Ons lichaam zet deze provitamine D2 om in vitamine D.

3 REACTIES

  1. Beste,

    Kunt u mij zeggen hoe je Kombu best eet uit gezondheidsdoeleinde, om de optimaal van alle essentiële mineralen te genieten.

    Hartelijk dank voor uw antwoord,
    Mvg Leentje

  2. Ha die Leentje, kombu gebruik je in de natuurvoedingskeuken eigenlijk als een soort laurierblaadje. Je kan het dus niet eten. Kombu wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor bouillons, zoals de bekende dashi bouillon voor het maken van een misosoep. Maar je kan kombu ook meekoken met rijst of peulvruchten. Voor het afgieten haal je de kombu dan uit de rijst of de bonen. Het geeft je gerecht een lekker umamismaak. De kombu, meestal is een stukje ter grootte van een flinke postzegel genoeg, kan je weer laten drogen en opnieuw gebruiken. Kombu is ook lekker in kombinatie met shoyu, tamari, mirin en sesamolie. Kortom je kan er veel mee en het is een goede smaakmaker. Heb ik je vraag zo genoeg beantwoord? Gezonde groene groet, Erik

  3. Ik ben wel benieuwd of bij elk gebruik er weer net zoveel vitaminen en mineralen worden afgegeven door de Kombu.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here