Emmer

Lekker als pasta

0
156
Emmer heeft een harde kaft en hoeft niet gespoten te worden. (Foto LoggaWiggler via Pixabay)
Emmer heeft een harde kaft en hoeft niet gespoten te worden. (Foto LoggaWiggler via Pixabay)

Emmer is samen met gerst en eenkoren een van de oudste gecultiveerde soorten graan op aarde. Een broertje van emmer is de harde tarwe. Door kruising van gecultiveerde emmer met een wilde grassoort ontstond spelt. Door verdere veredeling ontstonden de moderne tarwesoorten.

De oude Egyptenaren verbouwden duizenden jaren geleden emmer al op grote schaal. Zo wisten ze de alsmaar groeiende bevolking te voeden. Bij opgravingen in het Midden-Oosten en in Europa zijn zelfs resten van deze tarwesoort gevonden.

Nootachtig
Emmer heeft een beetje zoete nootachtige smaak. Omdat emmer een harde kaf heeft, is dit graan weinig gevoelig voor ziektes. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is dus overbodig. Vanwege het lage gehalte aan gluten is emmer niet geschikt voor het bakken van brood. Door emmer te combineren met een ander soort tarwe lukt dat wel.

In de natuurvoedingswinkel is emmer nog volop als graan te koop, maar bijvoorbeeld ook verwerkt in pasta. Emmer neemt namelijk makkelijk de smaak over van andere ingrediënten. De Italianen gebruiken emmer dan ook vaak in hun minestronesoep.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here