Eeuwig moes

Je blijft er van plukken

0
380
Eeuwig moes kan je hetzelfde bereiden als andere stevige koolsoorten. (Foto Erik van Huizen)
Eeuwig moes kan je hetzelfde bereiden als andere stevige koolsoorten. (Foto Erik van Huizen)

Eeuwig moes is een oude soort kool met vele bijnamen. In de volksmond heet eeuwig moes ook wel oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het voordeel van eeuwig moes is dat het geen last heeft van vorst en altijd terug blijft komen. Je kan dus blijven oogsten, want de plant blijft doorgroeien.

Waarschijnlijk waren het de Oude Romeinen al die de kool naar Nederland brachten. Later verbouwden vooral boeren in Limburg de kool. Ze gebruikten eeuwig moes voornamelijk als vroege bladgroente in het voorjaar. Tevens verbouwden ze de kool als voedsel voor het vee. Maar eeuwig moes is ook lekker voor mensen. Het is daarom goed dat deze kool nu als een vergeten groente wordt gezien en hiermee wellicht weer een beetje aan populariteit gaat winnen.

Bereiden
Je kan eeuwig moes hetzelfde bereiden als andere soorten stevige kolen zoals boerenkool. Lekker dus als stamppot of door pasta. Maar als je de kool in dunne reepjes snijdt, kan je eeuwig moes ook rauw verwerken in een salade. Neem dan wel de jonge kleine blaadjes. Je kan deze vrij stevige koolsoort ook heel goed kort stomen en dan verder verwerken. En als je eeuwig moes een beetje grof snijdt, dan kan je de kool met een beetje zeezout lekker fermenteren in de pickle pers.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here