Rozijnen

Vol vitamine B en vezels

0
40
Rozijnen zijn gezond, maar dan moet je wel biologische eten. Niet-biologische rozijnen zitten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen blijken vooral Turkse rozijnen sterk vervuild. (Foto Erik van Huizen)
Rozijnen zijn gezond, maar dan moet je wel biologische eten. Niet-biologische rozijnen zitten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen blijken vooral Turkse rozijnen sterk vervuild. (Foto Erik van Huizen)

Een rozijn is een gedroogde druif. Hiervoor worden de druiventrossen in de zon te drogen gelegd. Hier daalt de hoeveelheid vocht in de druif, krimpt deze en valt van het steeltjes. Voor een lichtere kleurende rozijn wordt de druif voor het drogen gedoopt in potas.

Omdat het vocht voor een groot deel uit de druif is, smaken rozijnen zoeter dan druiven. Ondanks de zoete smaak zijn de rozijnen toch gezond. Als je er niet teveel van eet, want ze bevatten wel veel calorieën. Maar dat geldt voor bijna alles.
Rozijnen bevatten veel vitamine B en mineralen als ijzer, magnesium, kalium en veel vezels. De polyfenolen en de vitamine B in rozijnen zijn goed voor de hart- en bloedvaten. Overigens is met het drogen van de druiven een groot deel van de vitamine C verdwenen. Het is dus wel belangrijk dat je met het eten van ander fruit en groente voldoende vitamine C binnen krijgt.

Biologisch
Ook in het geval van rozijnen kan je het beste biologische eten. Niet-biologische rozijnen zijn namelijk in toenemende mate sterk vervuild met bestrijdingsmiddelen. Uit gegevens van de NVWA bleek eerder dat het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen in drie jaar tijd bijna verdubbelde naar gemiddeld 11,3 soorten gif. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here