
De druif is een van de zachte fruitsoorten die maar weinig vitamine C bevatten. Toch is de druif gezond. Omdat ze veel worden bespoten kan je het beste biologische kopen. Of je zet een paar duivenstruiken in je tuin. Dat gaat best goed met de steeds warmere Nederlandse zomers.
Druiven bevatten naast een kleine hoeveelheid vitamine C ook de vitaminen A, B6 en K. Ook zijn de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium en natrium aanwezig in de druif. Maar de druif moet het vooral hebben van de ruime hoeveelheid voedingsvezels.
Ver weg
Druiven die je zo uit het vuistje eet, worden in Nederland niet verbouwd. Wel worden druiven verbouwd voor het maken van wijn. Maar deze druiven zijn niet lekker om ‘rauw’ te eten. De druiven die je van een tros eet, komen vrijwel het hele jaar door uit Griekenland, Spanje en Italië. En nog verder weg, zoals uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Rozijnen
Omdat de druif al best veel wordt bespoten, zijn ook rozijnen in toenemende mate sterk vervuild met bestrijdingsmiddelen. Uit gegevens van de NVWA bleek volgens voedselwaakhond Foodwatch dat in de periode 2018-2020 het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbelde naar gemiddeld 11,3 soorten gif. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.
Lees ook