Citroengras

Met een frisse, iets zure smaak

0
70
De stengels citroengras haal je voor het serveren uit het gerecht. Deze blijven namelijk altijd een beetje taai en dat is niet lekker. (Foto yuelanliu via Pixabay)
De stengels citroengras haal je voor het serveren uit het gerecht. Deze blijven namelijk altijd een beetje taai en dat is niet lekker. (Foto yuelanliu via Pixabay)

Citroengras is een plant uit de familie van de grassen (Cymbopogon citratus) en wordt ook wel sereh genoemd. De bladeren van de plant hebben de frisse, iets zure smaak van citroen. Je kan citroengras niet rauw eten, je kookt de blaadjes meestal mee in een gerecht. De stengels moet je er voor het serveren uithalen, want deze zijn erg hard.

Eigenlijk groeit deze meerjarige plant, die ook wel sereh wordt genoemd, vooral in Zuidoost-Azië, maar je kan citroengras ook heel goed in de moestuin kweken. Je kan de stengels en de blaadjes van de plant onder meer gebruiken in Aziatische gerechten zoals een curry, je kan er rijst mee op smaak brengen, maar ze smaken ook heerlijk in een soep. Voor het gebruik kan je de blaadjes fijn snijden en het onderste deel van de plant kneuzen. Zo komt de smaak goed vrij in je gerecht. De stengels haal je voor het serveren uit het gerecht. Deze blijven namelijk altijd een beetje taai en dat is niet lekker.

Vitamines
Citroengras is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het bevat vooral veel vitamine A en C. Verder bevat citroengras ook een aantal mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Het onderste deel van de plant bevat veel olie. Deze zou ontstekingsremmend werken en goed zijn tegen problemen met de maag. En in de zomer kan je de olie van de citroengras gebruiken om muggen te verjagen.

Meter hoog
Citroengras kan in de moestuin een kleine meter hoog worden. Omdat het een tropisch gras is, is de plant in het Nederlandse klimaat niet eenvoudig te telen. De plant kan namelijk niet tegen vorst. Het loof sterft na de eerste nachtvorst af, maar in het voorjaar loopt de plant gewoon weer uit. Het is wel het beste om de wortels in de winter te beschermen met een dikke laag mulch.

Je kan citroengras overigens ook heel goed in een pot zetten. Omdat de plant flink kan uitdijen kan je het beste een flinke pot nemen met een diameter van een meter. Als je de pot dan voor de eerste nachtvorst binnen zet, blijft de plant ook nog eens mooi groen.

Zaaien
Citroengras kan je zaaien van mei tot en met juli. Je moet de zaadjes afdekken met een dun laagje grond en wegzetten bij een temperatuur van rond de 20 graden. Om uitdroging te voorkomen kan je het afdekken met vliesdoek. Nadat de zaadjes zijn opgekomen, kan je ze koeler zetten. Maar let op, een deel van de zaden kiemt snel, een ander deel minder snel. Er zijn dus veel nakomertjes.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here