Champignon

Met veel nuttige voedingsstoffen

0
560
De champignon is heerlijk om te (roer)bakken. (Foto Erik van Huizen)
De champignon is heerlijk om te (roer)bakken. (Foto Erik van Huizen)

Champignons bevatten veel nuttige voedingsstoffen. Maar hoewel de champignon wel iets vlezigs heeft, is het voor vegetariërs en veganisten geen volwaardige vervanger van vlees. Deze paddenstoelen bevatten namelijk geen ijzer en vitamine B12.

De witte champignon is in Nederland de meest gegeten paddenstoel. Deze betaalbare paddenstoel is in elke supermarkt te krijgen en ligt er vaak in verschillende versies zoals de kastanjechampignon, reuzenchampignon en portobello.

Schimmel
Hoewel een paddenstoel als de champignon geen groente is, het is een schimmel, kan je ze goed in gerechten gebruiken om een beetje te variëren. Het lekkerste is het om champignons te (roer)bakken. Maak ze daarvoor schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Als je de champignons met water wast, zuigen ze namelijk veel water op. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, foliumzuur, kalium, vezels en eiwitten.

Het Voedingscentrum raadt het eten van rauwe paddenstoelen overigens af. Ze bevatten van nature het stofje agaritine. Dit is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en mogelijk kankerverwekkend.

Shiitake
Als je eens wilt variëren met paddenstoelen, kijk dan eens naar de shiitake. Deze bevat vier keer zoveel eiwitten als een champignon en twee keer zoveel vezels als bijvoorbeeld roggebrood.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here