De braam is fruit voor de nazomer en herfst. Je kan bramen eenvoudig zelf kweken, maar ze zijn op veel plekken in de vrije natuur te vinden. En bramen zijn ook nog eens supergezond. Eet dus eens een handjevol bramen uit Nederland, in plaats van fruit wat van ver komt.
De bramen zijn familie van de roos. Net als de framboos en de aardbei. Bramen kunnen lekker zoet zijn, maar ook een beetje zurig. Dat ligt niet alleen aan de soort. Ook aan de grootte en de rijpheid. Wel je kan je het algemeen stellen dat bramen lekkerder zijn als de ‘trosjes’ groot zijn.
Bramen zijn net als frambozen, een kwetsbaar soort fruit. Het is niet makkelijk om bramen te bewaren. Het beste kan je ze direct eten. Als je ze toch wilt bewaren, leg ze dan in de koelkast. Als je ze niet wast, blijven je bramen zo één tot twee dagen goed.
Gezondheid
In bramen zitten veel belangrijke vitamines zoals B11, C, E en K. De mineralen in bramen bestaan uit calcium, fosfor, kalium, koper, magnesium, natrium en ijzer. En vanwege de vele vezels, zijn bramen ook nog eens goed voor je darmen.