Boekweit

Licht verteerbaar, voedzaam en gezond

0
192
De zaden van boekweit zien er uit als kleine beukennootjes.
De zaden van boekweit zien er uit als kleine beukennootjes.

Veel mensen denken dat boekweit een graan is, maar dat is niet zo. Het is een zogenoemd pseudograan. Boekweit is namelijk een plant uit de familie van de duizendknoop en we gebruiken de zaden van de plant. Omdat de zaden op graan lijken, scharen velen boekweit vaak onder de granen.

De zaden van boekweit zien er uit als kleine beukennootjes. Hier dankt de plant ook haar naam aan. Het ouderwetse boek staat voor beuk, weit voor tarwe. Je kan zowel de hele zaden gebruiken, maar je kan van de zaden ook meel maken. Je hebt dan een glutenvrij meel waarmee je bijvoorbeeld pannenkoekjes kan maken. Voor veel gerechten, zoals brood, moet je echter wel glutenhoudend meel toevoegen.

Van kasja tot soba
Boekweit is een gewas wat het goed doet op arme grond. Eigenlijk doet boekweit het vooral goed op plekken waar graan niet wil groeien. In Nederland wordt bijna geen boekweit meer verbouwd. De meeste boekweit komt uit Polen, de meeste boekweitmeel inmiddels uit China. Als je lokaal wilt eten, moet je dus even goed kijken waar je boekweit vandaan komt.

De Nederlandse balkenbrij, de Russische blini en de Amerikaanse buckwheat pancakes bevatten allemaal boekweit. In het oosten van Europa worden de boekweitzaden vaak geroosterd (kasja), de Japanners verwerken boekweit vaak tot noedels (soba).

Verwarmend
Boekweit staat in de natuurvoedingskeuken bekend als verwarmend (yang). Je kan er in de winter dus goed pap van maken. Boekweit is licht verteerbaar, voedzaam en gezond. Het bevat veel aminozuren en mineralen zoals magnesium, fosfor en kalium.

Boekweit kan op arme grond een halve meter hoog worden. De plant heeft mooie bloemetjes die wit tot roze kleuren. (Foto’s via Pixabay)
Boekweit kan op arme grond een halve meter hoog worden. De plant heeft mooie bloemetjes die wit tot roze kleuren. (Foto’s via Pixabay)

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here