Bloedzuring

Ging mee op veld- en zeetochten

0
948
De bloedzuring in onze moestuin heeft mooie paarse nerven. Staat erg mooi in een salade. (Foto Erik van Huizen)
De bloedzuring in onze moestuin heeft mooie paarse nerven. Staat erg mooi in een salade. (Foto Erik van Huizen)

Bloedzuring (Rumex sanguineus) behoort tot de familie van de duizendknoop. Het is een vaste plant die houdt van halfschaduw en een beetje vochtige grond. De bladeren kan je bijvoorbeeld gebruiken in een salade, maar je kan ze net als andere bladgroenten ook stomen, roerbakken of koken.

De bladeren van de bloedzuring zijn lichtgroen met al dan niet paarse nerven. Bloedzuring bevat naast de vitaminen zoals B, E en K een ruime hoeveelheid vitamine C. In vroegere tijden werd bloedzuring dan ook meegenomen op veld- en zeetochten. Het voorkwam scheurbuik, een ziekte die ontstaat ten gevolge van een langdurig tekort aan vitamine C.
Van bloedzuring is verder bekend dat het reinigt. Het is dus ideaal voor gebruik in het voorjaar, net als bijvoorbeeld daslook en zevenblad.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here