Bladmosterd of mosterdblad

Pittige smaakmaker

0
144
Hoe droger de bodem, des te pittiger de bladmosterd wordt. (Foto Erik van Huizen)
Hoe droger de bodem, des te pittiger de bladmosterd wordt. (Foto Erik van Huizen)

Bladmosterd, of mosterdblad, is een gemakkelijk te telen groente. Het groeit snel en is goed winterhard. Het blad heeft een lekkere pittige smaak, vergelijkbaar met rucola. Je kan het in de keuken dus goed gebruiken als smaakmaker.

In de keuken kan je bladmosterd bereiden als alle andere bladgroenten. Je kan het blad koken, stomen of wokken. In Aziatische landen worden de blaadjes vaak gewokt met andere groente. Maar je kan het blad ook rauw in een salade verwerken of er een heel erg lekker oer-Hollands stamppotje van maken.
En bladmosterd is ook nog eens een gezonde groente. Het bevat veel mineralen zoals kalium, calcium, seleen, fosfor, ijzer, mangaan, koper, zink en magnesium. De vitamines in bladmosterd zijn onder meer A, C, E en K.

Zon en vocht
Bladmosterd is een eenjarige plant. Het maakt deel uit van de familie van de kool en is verwant aan gele mosterd. Je komt het plantje tegen met kleine en grote bladeren en van groen tot roodpaars. Het plantje houdt in de moestuin van zon, maar kan eventueel ook in de halfschaduw staan. Het houdt van een vochtige bodem. Maar met de mate van vochtigheid kan je zelfs de smaak een beetje beïnvloeden. Hoe droger de bodem namelijk is, des te pittiger de smaak.
Je kan bladmosterd zaaien van maart tot september. Als bladmosterd gaat schieten, komen er lekkere geurende bloemetjes aan. Goed voor de hommels en de bijen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here