Barbarakruid

Vitamine C in de winter

0
89
Barbarakruid is rond de Middeleeuwen waarschijnlijk vernoemd naar de heilige Sint Barbara. (Foto Erik van Huizen)
Barbarakruid is rond de Middeleeuwen waarschijnlijk vernoemd naar de heilige Sint Barbara. (Foto Erik van Huizen)

Gewoon barbarakruid (Barbarea vulgaris) is een meerjarige plant uit de familie van de kruisbloemigen. De plant kan tot ongeveer een meter hoog worden. De plant wordt ook wel winterkers genoemd.

De bloemetjes en blaadjes van Barbarakruid worden al heel lang gegeten. De Oude Grieken en Romeinen wisten er zelfs al raad mee. (Foto Erik van Huizen)
De bloemetjes en blaadjes van barbarakruid worden al heel lang gegeten. De Oude Grieken en Romeinen wisten er zelfs al raad mee. (Foto Erik van Huizen)

Barbarakruid komt voor op vruchtbare bodem en geeft al vroeg in het voorjaar nectar en stuifmeel voor de bijen. Ook is barbarakruid een waardplant voor verschillende soorten koolwitjes. Een goede plant dus om in het voorjaar in de tuin te hebben.

Van barbarakruid zijn zowel de blaadjes als de bloemetjes te eten. Ze hebben allebei een vrij scherpe smaak. De blaadjes bevatten veel vitamine C. Je kan ze dus goed eten in de tijd dat in de moestuin nog niet veel valt te oogsten. Vandaar ook de naam winterkers. De bloemetjes en de blaadjes zuiveren het lichaam.

Tip Met de bloemetjes van barbarakruid kan je een salade mooi decoreren

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here