Avocado

Gezond, maar niet zo duurzaam

0
57
Voor de teelt van avocado’s wordt vooral veel water gebruikt. (Foto Cesar Gonzalez via Pixabay)
Voor de teelt van avocado’s wordt vooral veel water gebruikt. (Foto Cesar Gonzalez via Pixabay)

De avocado is gezond. Deze zogenoemde vruchtgroente bevat veel vitamine E en K, vezels, foliumzuur en kalium. Maar de ongekende populariteit van avocado’s zorgt ook voor veel problemen. De avocado is nu al een van de meest milieuvervuilende producten ter wereld.

Voor de teelt van de avocado’s worden grote nieuwe plantages aangelegd, waarvoor veel bossen gekapt worden en de rijpe avocado’s worden met duizenden tegelijk ingevlogen, wat voor behoorlijk wat CO2-uitstoot zorgt. Ook is er voor de teelt van twee avocado’s meer dan 250 liter water nodig.

Biologisch
Als je dan toch avocado’s eet, neem dan biologische. Ekoplaza bijvoorbeeld probeert ervoor te zorgen dat de impact van het telen van avocado’s op de aarde zo klein mogelijk is. De avocado’s van ver komen per boot en de biologische avocado’s worden zo duurzaam mogelijk geteeld. In de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld wordt het water tijdens het regenseizoen opgevangen in grote reservoirs, zodat de bomen hier later middels een irrigatiesysteem op efficiënte wijze water van krijgen. Omdat de wortels van een avocadoboom dichtbij het oppervlakte liggen, kunnen de bomen eenvoudig voldoende water krijgen. Door meerdere malen per dag kort te irrigeren heeft de avocadoboom voldoende water en wordt er geen water verspild.

Alternatieven
Maar hoe duurzaam mogelijk geteeld, een avocado verbruikt veel water en is daarom echt een kostbare vrucht. Gebruik ze met mate en probeer ook eens te experimenteren met andere groenten of peulvruchten die je in plaats van avocado in een gerecht gebruikt. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een dip maakt op basis van doperwten, kikkererwten of pompoen. Eet je avocado’s voor de vitamine K, dan kun je dit eenvoudig opvangen door wat vaker kool, broccoli of bloemkool te eten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here