Amaranth

0
62
Amaranth blijft een beetje smeuïg als je het hebt gekookt.
Amaranth blijft een beetje smeuïg als je het hebt gekookt. (Foto Erik van Huizen)

Amaranth lijkt op een klein soort graan, maar is dat niet. Amaranth is net als boekweit namelijk een pseudograan. Het is het zaad van een plant met mooie paarsachtige pluimen. De zaden hebben zachte nootachtige smaak.

Het zaad van de amaranth is erg voedzaam en rijk aan aminozuren, in het bijzonder aan het aminozuur lysine. Dit aminozuur is weinig aanwezig in plantaardig voedsel. Daarnaast is amaranth rijk aan de mineralen fosfor, ijzer en calcium. Amaranthzaad bevat zelfs ongeveer vier keer zoveel calcium als de meeste andere granen.

In het oosten van Azië, Afrika en Griekenland wordt overigens meestal niet het zaad gegeten, maar het blad. Het blad heeft een aardse, volle smaak en wordt op een vergelijkbare manier klaargemaakt als spinazie of snijbiet. In Europa worden de zaden vooral gebruikt als graanvervanger in een glutenvrij dieet.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here