Kweepeer

Kweepeer

0
397
In onze moestuin hadden we dit jaar drie kweeperen aan de boom. (Foto Erik van Huizen)
In onze moestuin hadden we dit jaar drie kweeperen aan de boom. (Foto Erik van Huizen)

De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de lijsterbes.

De kweepeer is een vrucht welke vooral in de Zuid-Europese landen wordt gegeten. In Nederland staat hij vrijwel nooit op het menu. Geen vergeten groente dus, maar een soort vergeten fruit.

De kweepeer kan je niet, zoals een appel of een peer, rauw eten. Hij is te hard en te zuur. Meestal wordt de vrucht daarom verwerkt tot jam, compote, gelei of marmelade. Maar de vrucht kan je ook gewoon lekker een kwartier koken in wat suikerwater. Omdat de kweepeer rijk is aan pectine, vooral de schil, wordt een jam mooi stijf.

En naast lekker, is de kweepeer ook nog eens gezond. De vrucht bevat veel vitamine C en in mindere mate de vitamines A, B1, B6 en E. Kweepeer bevat verder de mineralen calcium, kalium, koper, magnesiumijzer en zink. Net als ander fruit bevat de kweepeer veel vezels.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here