Adukibonen

De koning der bonen

0
239
De adukiboon bevat naast vezels en eiwitten ook veel mineralen. (Foto Erik van Huizen)
De adukiboon bevat naast vezels en eiwitten ook veel mineralen. (Foto Erik van Huizen)

Adukibonen zijn niet zo heel erg bekend in de Nederlandse keukens, maar dit kleine boontje is echt heerlijk. De adukiboon heeft een iets zoete nootachtige smaak en is ook nog eens erg gezond.

Net als andere bonen bevat de adukiboon veel vezels en eiwitten, een goed boontje dus voor vegetariërs en veganisten. Wel bevatten de boontjes meer mineralen dan andere bonen zoals fosfor, magnesium, kalium en foliumzuur. Omdat het boontje zo gezond is, noemen de Japanners hem ook de ‘koning der bonen’.

De adukiboon week je net als ander bonen eerst een nacht in ruim water voordat je ze gaar kookt. Je kan ze vervolgens niet alleen zo eten, maar je kan er ook een heerlijke bonenpasta van maken. In Azië verwerken ze de adukiboontjes vaak in desserts, in het Westen maken we er soms brownies van. Je kan de adukiboontjes ook laten ontkiemen. Lekker voor op brood.

Yang boontje
In de natuurvoedingskeuken staat de adukiboon bekend als een van de meest yange bonen. Eet hem dus vooral in de winter (yin) want hij is verwarmend. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de witte boon die meer afkoelt.

Een bekend recept in de natuurvoedingskeuken is de combinatie van adukiboontjes met pompoen. Je kookt deze met wat kombu, goed voor de mineralen. Je gebruikt dit gerecht bij problemen met de bloedsuikerspiegel.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here