Aardappel

Uit Zuid-Amerika

0
185
De aardappel bevat weer andere mineralen als pasta en rijst. Varieer dus gewoon met de aardappel. (Foto Erik van Huizen)
De aardappel bevat weer andere mineralen als pasta en rijst. Varieer dus gewoon met de aardappel. (Foto Erik van Huizen)

Er lijkt maar weinig zo Nederlands als de aardappel. We eten er jaarlijks gemiddeld veertien kilo van. Ouderen eten meer aardappels dan jongeren. En in het Noorden van het land worden de meeste aardappelen gegeten, in het Westen het minst.

Is de aardappel voor veel Nederlanders een soort van hoofdvoedsel, in de natuurvoedingskeuken is er een minder prominente plek voor deze nachtschade. In plaats van aardappels worden meer granen gegeten. Dat komt onder meer omdat de aardappel van origine niet van hier is, niet lokaal dus. De aardappel komt namelijk uit Zuid-Amerika waar het al vele honderden jaren wordt gegeten. De Spanjaarden brachten de aardappel waarschijnlijk in de 16e eeuw naar Europa. Honderd jaar later waagden de Nederlanders zich aan de aardappel. Ook omdat het goedkoop was.

Gezond
In Nederland zit de aardappel in dezelfde categorie als brood en granen. Maar dat is niet overal zo. Sommige landen zien de aardappel als groente. Bijvoorbeeld in Italië. De aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die niet in pasta en rijst zitten.

De aardappel bevat vooral de vitaminen C en B6. Mineralen die voorkomen in aardappelen zijn kalium, calcium en fosfor. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Maar aardappelen bevatten toch vooral koolhydraten, in de vorm van zetmeel.

In de moestuin
Wil je zelf aardappelen verbouwen, dan kan je pootaardappelen kopen. Wij hebben voor onze moestuin ook wel eens gewone kleine biologische aardappelen geplant. Je plant je in de grond en na ongeveer drie weken komt de plant boven de grond. De aardappels worden onder de grond groot. Oogsten kan je ze na drie tot vijf maanden. Een en ander is afhankelijk van het soort aardappel. Je hebt namelijk vroege en late.

Gerechten met aardappel

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here