Even voorstellen

Naast de vele vitaminen en mineralen kan de shiitake ook nog eens je immuunsysteem versterken. Daar is het stofje lentinan verantwoordelijk voor. (Foto Bluebird Provisions via Pixabay)

Shiitake

Shiitake, shi-itake of shii-take is een paddenstoel die veel in de natuurvoedingskeuken wordt gebruikt. Deze paddenstoel bevat namelijk veel vitamines, mineralen en eiwitten. Goed...
Ras el hanout bestaat uit vele tientallen kruiden en specerijen. (Foto Erik van Huizen)

Ras el hanout

Ras el hanout is een mengsel van allerlei kruiden uit Marokko. Het ruikt vrij sterk, je hoeft er daarom maar weinig van te gebruiken....
De Laurus Nobilis is de struik waarvan de gedroogde laurier uit de winkel wordt geoogst. Je kan de blaadjes het beste in de zomer oogsten en dan drogen. (Foto Erik van Huizen)

Laurierblad

Het blad van de laurier wordt in de keuken gebruikt als smaakmaker. In de winkel koop je ze altijd gedroogd, maar je kan ze...
Mirin heeft een mooie oranje kleur. (Foto Erik van Huizen)

Mirin

Mirin is een zoete kookrijstwijn. Het is vooral in de Japanse keuken een veelgebruikte smaakmaker. Met een alcoholpercentage van 14% wordt mirin ook wel...
Kokosbloesemsuiker is minder bewerkt dan gewone suiker en bevat daardoor nog wat mineralen en vitamines. Maat echt gezond is het nog steeds niet. (Foto Erik van Huizen)

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de nectar van de kokosbloesem. De nectar wordt ingekookt tot een soort oersuiker. Als het is afgekoeld heb je kokosbloemsuiker. Kokosbloesemsuiker...
Emmer heeft een harde kaft en hoeft niet gespoten te worden. (Foto LoggaWiggler via Pixabay)

Emmer

Emmer is samen met gerst en eenkoren een van de oudste gecultiveerde soorten graan op aarde. Een broertje van emmer is de harde tarwe....
Bij ons in de moestuin lieten de eerste kopjes van de rabarber zich al weer in maart zien. In mei heb ik de eerste stelen geoogst. (Foto Erik van Huizen)

Rabarber

Rabarber is een plant uit de familie van de duizendknoop. De stelen kan je eten, de bladeren niet. De stelen hebben een iets zure...
Omdat granenstropen minder zoet zijn, ben je eerder geneigd er meer van te gebruiken. Gebruik ook granenstropen echter met mate. (Foto Erik van Huizen)

Rijststroop

Rijststroop behoort tot de stropen die worden gemaakt uit granen zoals tarwe, gerst en dus rijst. In de natuurvoedingskeuken worden moutstropen het meeste gebruikt...
Lepelblad staat op de rode lijst. Het is vrij zeldzaam in Nederland. Dat betekent dat je dit plantje in het wild niet mag plukken. (Foto Erik van Huizen)

Lepelblad

Lepelblad is een winterhard, tweejarig kruid. Maar omdat het zichzelf uitzaait, kan je de plant eigenlijk als meerjarig aanmerken. Zowel de bloemetjes als de...
Tamari is van nature glutenvrij. (Foto Erik van Huizen)

Tamari

Tamari is een krachtige, glutenvrije Japanse sojasaus. De saus wordt op traditionele wijze gebouwen. Vaak al generaties lang in een dezelfde familie. Het fermentatieproces...