Kolibrievlinder

Druk beestje

0
86
De kolibrievlinder blijft hangt voor een bloem om met zijn lange tong de nectar op te zuigen. (Foto Erik van Huizen)
De kolibrievlinder blijft hangen voor een bloem om met zijn lange tong de nectar op te zuigen. (Foto's Erik van Huizen)

Ik zag hem dit jaar voor de eerste keer in onze tuin vliegen, de kolibrievlinder. Hij is razendsnel en ik had grote moeite om hem goed in beeld te krijgen. Een kleine druktemaker dus, deze kolibrievlinder.

De kolibrievlinder blijft hangt voor een bloem om met zijn lange tong de nectar op te zuigen. (Foto Erik van Huizen)De kolibrievlinder zal niet snel zitvlees krijgen. Net als het bekende vogeltje, strijkt hij niet neer op een bloem maar blijft in de lucht hangen. Met zijn lange tong haalt hij vervolgens de nectar uit de bloem. Daarbij maken de vleugels ontelbare slagen. Zo vliegt hij in sneltreinvaart de bloemen af. Omdat het zo’n druk beestje is, verbrandt hij wel veel. Hij moet dan ook veel bloemen af. De nectar is immers zijn brandstof. Hoewel de kolibrievlinder een nachtvlinder is, kan je hem ook overdag zien vliegen.

Trekvlinder
De kolibrievlinder is een trekvlinder. Hij trekt in het voorjaar vanuit het zuiden van Europa naar ons land om zich hier voort te planten. In augustus en september heb je de meeste kans om hem te zien vliegen. Dat zijn de nakomelingen. In de winter trekken ze weer naar het zuiden. Een enkeling blijft hier. Maar als het echt koud wordt en gaat vriezen, overleven ze de winter niet.

De kolibrievlinder blijft hangt voor een bloem om met zijn lange tong de nectar op te zuigen. (Foto Erik van Huizen)

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here