Yin en yang

Vermijd extremen

0
719
Ik weet niet precies waarom, maar ik moest aan yin en yang denken toen ik in onze moestuin deze kersenboom innig de appelboom zag omhelzen. (Foto Erik van Huizen)
Ik weet niet precies waarom, maar ik moest aan yin en yang denken toen ik in onze moestuin deze kersenboom innig de appelboom zag omhelzen. (Foto Erik van Huizen)

Yin en yang, de meeste mensen hebben er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar yin en yang spelen ook een grote rol in de natuurvoedingskeuken en daarmee dus ook in de moestuin. Het is de basis voor het bereiden van gebalanceerde maaltijden.

Het duurt wel even voordat je het spel van yin en yang onder de knie hebt. Het belangrijkste wat je moet weten is dat yin opgaande en uitzettende energie vertegenwoordigt en yang samentrekkende energie. Deze energie ontstaat in het kort door het draaien van de aarde. In de moestuin komt yin en yang tot uiting in de verschillende soorten gewassen. Je kan je voorstellen dat de samentrekkende energie, de energie die ons vanuit het heelal bereikt, verantwoordelijk is voor de stevige vaste soorten groente dichtbij of in de grond, zoals de samengetrokken wortels. De yinne energie, van de aarde af, zorgt voor de vorming van bijvoorbeeld bladgroente als sla. De ronde gewassen nemen een tussenrol in.

Vermijd extremen
In de keuken kan je spelen met deze verschillende soorten energie. Het idee hierachter is dat ook het lichaam constant aan het uitzetten en samentrekken is. De organen die hiermee samenhangen kan je dus voeden met yinne en yange energie. Daarvoor moet je dus voldoende verschillende soorten groente tot je nemen.

De truc is verder in het midden te blijven, dus niet te extreem yin of yang. In het midden zitten volgens de natuurvoedingskeuken de groenten, granen, peulvruchten en zeegroenten. Plantaardig dus. Dierlijke voeding is extreem yang. We hebben het dan onder meer over vlees, vis en kip. Onder extreem yin vallen onder meer koffie, alcohol en geraffineerde suikers. Het is de reden waarom een bitterbal zo goed combineert met een biertje en een biefstuk met een saus van rode wijn. Dat zorgt nog enigszins voor balans, maar het is wel op het randje. Beter kan je in het midden blijven.

Mocht het nog een beetje duizelen na deze uitleg, blijf dan mijn blog over de Natuurvoedingskeuken volgen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here