Wat hebben de dieren ons misdaan?

0
433
Varkens zijn gevoelige dieren. Niets kan rechtvaardigen dat ze op de een of andere manier worden mishandeld. Net als alle andere dieren. (Foto Tim McReynolds via Pixabay)
Varkens zijn gevoelige dieren. Niets kan rechtvaardigen dat ze op de een of andere manier worden mishandeld. Net als alle andere dieren. (Foto Tim McReynolds via Pixabay)

ARCEN Het is voor mij nog steeds de vraag waarom sommige mensen dieren nog steeds als minderwaardig beschouwen. Het zijn ‘voorwerpen’ die ze mogen slaan, schoppen, stroomschokken geven en aan hun poten of oren mogen voortslepen. Wanneer gaan we de dieren nu eigenlijk eens een keer als onze gelijken beschouwen? Wat hebben ze ons misdaan dat we ze zo blijven mishandelen?

Deze week bleek maar weer eens hoe wij omgaan met onze dieren. Niet alleen in de stallen, denk alleen al aan de vele stalbranden die jaarlijks duizenden slachtoffers eisen, maar ook tijdens het transport en uiteindelijk in de slachterijen. De NVWA zegt via camera’s toezicht te houden in de slachthuizen, maar dit faalt aan alle kanten. Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe wisten het toezicht eenvoudig te omzeilen. Buiten beeld waren mishandelingen van de dieren schering en inslag. Toch scoorde dit slachthuis op bijna alle punten voor naleving van de regels een 10.

Onacceptabel
‘Wij zijn een familiebedrijf waar dierenwelzijn essentieel is’, reageerde de directie van het slachthuis na het zien van de walgelijke beelden die een medewerker van Varkens in Nood maakte in het slachthuis van de familie. De familie stelde direct een onderzoek in en ‘schorste de betrokken medewerkers’. Ook werd de slachtcapaciteit verlaagd en het gebruik van de peddels gestopt. Het cameratoezicht wordt uitgebreid en de monitoring op de camerabeelden verdubbeld. Hiermee geeft het bedrijf toe dat het eerdere toezicht onvoldoende was. Maar wat ik mij ook niet kan voorstellen is dat de familie niets af wist van de dierenmishandeling. Het is daarom terecht dat Varkens in Nood eist dat het slachthuis wordt gesloten en aangifte doet tegen de directie vanwege dierenmishandeling. De boodschap van de familie dat ‘iedereen binnen ons bedrijf zich moet realiseren dat misstanden onacceptabel zijn’, komt wel erg laat.

Oplossing
De oplossing om dierenleed te stoppen is vanzelfsprekend geen vlees meer eten. Gelukkig doen steeds meer Nederlanders dit. En hoewel het eten van biologisch vlees beter is voor de omstandigheden waaronder de dieren bij leven verblijven, blijft het opletten voor de consument. Want biologisch vlees zegt niets over de manier van slachten. Die is gelijk aan het slachten van dieren uit de bio-industrie. Veel mensen veronderstellen dat dieren die in een sterrensysteem of biologisch(dynamisch) zijn gehouden op een andere manier worden geslacht dan dieren uit de gangbare veehouderij. Dat is dus niet het geval, antwoordde minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 2018 op vragen van de Partij voor de Dieren. Zij kunnen dus op dezelfde manier worden behandeld als in het slachthuis van de familie Gosschalk. Ik kan mij niet voorstellen dat een stukje vlees van deze mishandelde dieren goed kan zijn voor de mens.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here