‘Onze’ gierzwaluwen zijn terug

Leven speelt zich af in de lucht

0
349
De gierzwaluwen waren dit jaar iets te laat in Arcen. Ze blijven drie maanden en vertrekken rond augustus weer naar Afrika. (Foto Erik van Huizen)
De gierzwaluwen waren dit jaar iets te laat in Arcen. Ze blijven drie maanden en vertrekken rond augustus weer naar Afrika. (Foto Erik van Huizen)

De gierzwaluwen zijn terug in Arcen. We zaten er al een tijdje naar uit te kijken, maar nu kunnen we weer genieten van de capriolen en het kenmerkende geluid van deze bijzondere vogel. Inmiddels scheren ze weer met grote snelheid over de oude schuur van onze achterbuurman.

Voorgaande jaren waren de gierzwaluwen altijd rond 30 april, de ‘oude’ Koninginnedag, voor het eerst te zien. Er kon wel eens een dag verschil in zitten, maar veel dagen waren het nooit. Nu waren ze zo’n tien dagen later. Volgens deskundigen kwam dat door het koude weer van de afgelopen tijd. Sommigen noemden ook de harde wind als oorzaak. Maar gelukkig zijn ze weer terug op hun stekkie in Arcen.

Duizenden kilometers
De gierzwaluw vliegt vele duizenden kilometers om hier te komen nestelen. Ze overwinteren ten zuiden van de evenaar in Afrika en komen alleen naar Nederland om zich voort te planten. Eerst komen de mannetjes, die gaan op zoek naar het nest van vorig jaar. Als de vrouwtjes er na een paar dagen ook zijn, wordt het nest met alles wat in de lucht zweeft verder in orde gemaakt. Met speeksel wordt alles aan elkaar gelijmd.

Het broeden van de twee tot drie eieren duurt ongeveer drie weken en gebeurt vaak in ruimtes onder daken, dakpannen of gewoon een gat in de muur. De jonge gierzwaluwen blijven zo’n 40 dagen op het nest. Ze krijgen een soort van voedselballen van insecten te eten die de ouders vangen in hun snelle vluchten in de lucht. Gierzwaluwen kunnen snelheden halen tot meer dan 120 kilometer per uur, in een duikvlucht kan dit zelfs oplopen tot 200 kilometer per uur.

In de lucht
Het bijzondere van de gierzwaluw is dat het leven van deze vogel zich voor het grootste deel geheel in de lucht afspeelt. Uitgezonderd de broedperiode zijn ze constant in de lucht. Ze eten en drinken niet alleen in de lucht, maar ze slapen er ook. Om te kunnen slapen vliegen ze tegen de avond tot vijf kilometer hoogte. Ze laten zich vervolgens op de thermiek langzaam naar beneden ‘vallen’. Hoe dat kan is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk kunnen gierzwaluwen met één hersenhelft tegelijk slapen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here