Onheilspellend en hoopvol

Oranje is een verkeerde kleur voor landbouwgrond

0
180
De kenmerkende oranje kleur van grond waar onkruidverdelger glyfosaat is gebruikt. (Foto Erik van Huizen)
De kenmerkende oranje kleur van grond waar onkruidverdelger glyfosaat is gebruikt. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN Het zag er weer onheilspellend uit. En dan heb ik het niet over die mooie wolkenlucht, maar over het oranje stuk grond waar ik onlangs langs fietste. ‘Leren de mensen het nu nooit’, hoorde ik mijzelf zeggen. Ik fietste er langs met mijn Verstasje vol biologische groente.

Als landbouwgrond zo oranje kleurt, dan heeft de boer meestal gespoten met een onkruidbestrijder met glyfosaat. Het is een smerig goedje. Zo toonden onderzoekers van de Radboud Universiteit al aan dat het gebruik van pesticiden een van de belangrijkste oorzaken is van het afnemen van het aantal insecten. En volgens Bas Bloem, professor aan diezelfde universiteit, hebben we de ziekte van Parkinson onder meer te ‘danken’ aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Eerder bleek uit onderzoek al dat er aanwijzingen zijn dat gewasbescherming met chemische middelen gepaard kan gaan met gezondheidsschade bij mensen. Zo werden er verbanden met de ziekte van Parkinson gevonden.

Goede ontwikkelingen
Je vraagt je af wat er allemaal nog onderzocht moet worden voordat het gebruik van glyfosaat daadwerkelijk wordt verboden. Maar er zijn goede ontwikkelingen. Zo zette de Provincie Noord-Holland in een pachtovereenkomst met een landbouwer dat deze geen glyfosaat mocht gebruiken. De grondkamer schrapte het verbod echter uit de overeenkomst. De Provincie ging in hoger beroep bij de Centrale Grondkamer. Deze liet het verbod op het gebruik van glyfosaat in de overeenkomst staan. De Centrale Grondkamer vond dat de Provincie het gebruik van glyfosaat mag verbieden ‘met het oog op de bescherming van de bodem en het bodemleven’.

Hoop
Met dit goede nieuws heb ik weer een beetje hoop dat het toch nog allemaal goed komt. Vooral voor de insecten. Als we tenminste nog op tijd zijn…

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here