Mollenstreken

Flinke klap van de klem

1
453
Ik weet niet wat er mis is met wat molshopen in het gras van een parkeerplaats. Laat de mol lekker zijn nuttige werk onder de grond doen.
Ik weet niet wat er mis is met wat molshopen in het gras van een parkeerplaats. Laat de mol lekker zijn nuttige werk onder de grond doen.

ARCEN Ik heb mij in mijn column al vaker verbaasd over het handelen van de mens. En ik blijf mij daarover verbazen. Constant weer, ook dicht in de buurt.

We waren weer eens lekker aan de wandel in ons mooie Arcen. Via een omweg waren we onderweg naar de moestuin. Op de parkeerplaats van de Kasteeltuinen zagen we in het gras allemaal omgekeerde bloempotten staan met wat aarde erop. Zodat ze niet om konden waaien. We dachten dat Limburgs Landschap als eigenaar van de Kasteeltuinen wellicht kleine plantjes had gepoot die nog enigszins beschermd moesten. Mijn nieuwsgierigheid was echter geprikkeld en ik besloot een van de potten voorzichtig op te tillen. Ik haalde een los gestoken kluit gras weg en mijn mond viel open van verbazing.

Klem
‘Zorgen voor het duurzame behoud van karakteristieke landschappen in Limburg met de bijbehorende natuur en erfgoed. We doen dat voor en ook met de samenleving. Zo dragen we bij aan een leefbaar Limburg, ook voor de generaties na ons.’ Het is de missie van het Limburgs Landschap. Het gaat dus om het landschap, de dieren die in dit landschap leven lijken maar even aan de kant te worden geschoven. Maar dat is in de praktijk niet zo. Limburgs Landschap vergeet de dieren niet, maar bestrijdt ze. Zoals de klem bewees die onder de bloempot zat verstopt. In het gras aan de zijkanten van de parkeervakken waren namelijk molshopen te zien. Dat vinden de natuurbeschermers waarschijnlijk geen porem. En hoewel er ook diervriendelijke methoden zijn om mollen te verjagen, kan het volgens Limburg Landschap waarschijnlijk alleen met van die vreselijke klemmen.

Nuttig werk
Gelukkig zat er geen molletje in de klem. Voor alle zekerheid heb ik de klem met een zware tak maar even onklaar gemaakt. Het bleek een ferme klap. Daar moet je niet tussen komen. Zeker niet als klein molletje die onder de grond zoveel nuttig werk doet.

Ik heb Limburgs Landschap om commentaar gevraagd. Na een paar weken ontving ik onderstaande reactie.

1 REACTIE

  1. Reactie van Edmond Staal, stafmedewerker Externe betrekkingen Stichting het Limburgs Landschap:

    ‘Ik was net zo verbaasd over deze manier van werken op de parkeerplaats als u. Dat is niet de normale aanpak van onze stichting op dat soort locaties. Een overenthousiaste nieuwe collega was de oorzaak. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Voor hem meteen een leermoment als werknemer van een organisatie als Het Limburgs Landschap. We zijn meteen gestopt met deze werkwijze.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here