Moestuinterras

0
175
De dagpauwoog overwintert als vlinder en komt in het voorjaar als een van de eerste weer tevoorschijn. (Foto Erik van Huizen)
De dagpauwoog overwintert als vlinder en komt in het voorjaar als een van de eerste weer tevoorschijn. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN Terwijl de terrassen in Nederland weer werden geopend, zat ik in de moestuin. Want het was een mooie dag. Met 21 graden stroomden de terrassen in Arcen al snel weer vol. In de moestuin bleef het rustig. Met mensen althans.

Ik moest nog van alles zaaien in de moestuin. Dat deed ik op de bedjes op het achterste deel van ons stukje grond. Daar staan in een bosje ook onze fruitbomen. Er leeft werkelijk van alles. Het lijkt soms wel op een terras voor de vele insecten, vogels en andere dieren die de moestuin bevolken.

Tijdens het zaaien van de knolselderij, winterwortels, koriander, bieten en bladmosterd werd ik de hele tijd gevolgd door een vlinder. De dagpauwoog ging steeds op een van de boomstammetjes zitten waarmee ik de paadjes had gemaakt. Lekker in het zonnetje. Af en toe de vleugels wijd open, maar vaak ook helemaal opgevouwen. Ik kon dicht bij de vlinder in de buurt komen en ik leek er bijna een band mee te krijgen. Maar dan vloog hij weer een stukje verder om vervolgens weer dicht in de buurt bij mij terug te komen. Het voelde goed. Op de website van de Vlinderstichting las ik later dat meneer dagpauwoog in het voorjaar een territorium bezet houdt.

Rust
Een echtpaar wat de laatste weken regelmatig op ons terras aanschuift is meneer en mevrouw eend. Ze hebben ons vijvertje uitgekozen om af en toe eens lekker te gaan badderen. Het vrouwtje is altijd de eerste die vanaf de kant het water in glijdt. Het mannetje zit dan op de uitkijk. Uiteindelijk gaan ze lekker zitten zonnen op de terrassen aan de oever van de vijver. Ze zien er dan heel erg tevreden uit. Het is mooi om te zien dat de natuur zo weinig nodig heeft. Daar kan de mens als rupsje nooit genoeg een voorbeeld aan nemen.

De twee cuties op de oever van ons vijvertje. (Foto Erik van Huizen)
De twee cuties op de oever van ons vijvertje. (Foto Erik van Huizen)

 

 

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here