Limburgs afstudeerdiner

Veel uit eigen moestuin

1
688
De gasten konden de verschillende gerechten van het Limburgse menu van de placemat halen. Alle gerechten zijn vegan. (Foto Erik van Huizen)
De gasten konden de verschillende gerechten van het Limburgse menu van de placemat halen. Alle gerechten zijn vegan. (Foto Erik van Huizen)

Rowwen Hèze en Minsekinder schallen al door de kookstudio van de Rotterdamse Gimsel Academy als de eerste gasten binnenkomen. Ze komen voor mijn Limburgs afstudeerdiner. En de Rotterdammers blijken het Limburgse witte goud lekker te vinden.

Druk bezig met de opmaak van de borden van het hoofdgerecht. (Foto Erik van Huizen)
Druk bezig met de opmaak van de borden van het hoofdgerecht. (Foto Marie-Jozé van Marrewijk)

Vanwege corona konden er maar zes gasten aanwezig zijn in de kookstudio. Wel werden nog acht maaltijden afgehaald. Ik mocht dus koken voor veertien eters. En dat bleek nog een hele klus. Als voorgerecht had ik aspergesoep met witte miso, gebonden met witte bonen. De witte asperges hiervoor waren nog wel te vinden, maar de groene asperges voor het hoofdgerecht bleken vanwege de aanhoudende lage temperaturen minder makkelijk in de buurt te krijgen. Uiteindelijk moest ik er zo’n dertig kilometer voor rijden om ze uit de koelkast in een klein winkeltje bij een kweker te pakken.

Hoofd- en nagerecht
De groene asperges combineerde ik met een saus van witte miso, tahin en olijfolie. Dit lag op een bedje van kamut en broccolirijst. Daarbij serveerde ik Limburgs zoër vleis van seitan met kappertjes van paardenbloemknoppen en een pickle van komkommer, wortel en radijs. Daarbij een groene ‘wilde’ salade uit eigen moestuin met een dressing van ume pasta en een thee van brandnetel, heermoes, Griekse bergthee, salie en tijm.

Het dessert bestond uit een crumble van rabarber uit eigen moestuin met appel met blauwe bessensaus, een brownie met rode biet, Limburgse aardbeien gemarineerd in balsamico azijn en paardenbloemgelei. Hierbij een thee van Earl grey munt, brandnetel en lavendel. Alles uit de eigen Arcense moestuin.

Reacties
De reacties van mijn gasten deden mij goed. ‘We hebben genoten van je uitgebreide maaltijd, thee en beschrijving daarbij. Mijn dochters zijn door jou ook asperges gaan waarderen. Je toetjes vielen in goede aarde. Een bijzondere en smakelijke maaltijd. Zeker de paardenbloemknoppen oogsten verbazing. Top gedaan en heel verzorgd…’
Hoe lekker juf Iris het vond hoor ik later. Wel weet ik al dat ik voor het diner ben geslaagd.

Juf Iris schrijft haar bevinden op terwijl ik het hoofdgerecht uitserveer. (Foto Erik van Huizen)
Juf Iris schrijft haar bevindingen op terwijl ik het hoofdgerecht uitserveer. (Foto Marie-Jozé van Marrewijk)

1 REACTIE

  1. Proficiat, Eric. 💐🥂
    Ziet er lekker uit! 🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️🐶🍀

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here