Ik snap het niet (#2)

Waarom doen we zo laat zo weinig?

0
147
In onze gifvrije moestuin met veel bloemen en andere insectenvriendelijke planten komen we tijdens het werken altijd veel insecten tegen. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN Al jaren hoor ik dat het niet goed gaat met de insecten. En soms zie ik een opbeurend bericht dat een boer langs zijn land ook een insectenvriendelijk strookje aanlegt. Maar nog vaker zie ik landbouwgronden oranje gekleurd van de onkruidbestrijder glyfosaat. Ik snap dat niet.

Droogte, het gebruik van pesticiden, luchtvervuiling en versnippering van natuurgebieden zijn de belangrijkste oorzaken van het afnemen van het aantal insecten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit toonden deze week aan dat ‘naast een sterke afname in de totale biomassa vliegende insecten is de diversiteit aan soorten ook afgenomen in Duitse natuurgebieden’. Dit geldt in ieder geval voor zweefvliegen, toonden de onderzoekers. Het aantal individuen over de hele linie nam af, met name ook bij de niet-zeldzame soorten.

‘Niet te laat’
‘Het is nog niet te laat’, concluderen de onderzoekers ook. ‘Er komen steeds meer gegevens beschikbaar die ons vermoeden dat het wereldwijd slecht gaat met de insecten bevestigen. Toch zijn er lichtpuntjes voor insectenherstel. Zo worden dit jaar op verschillende plekken in Nederland de mogelijkheden voor biodiversiteitsherstel onderzocht.’ Projectleider De Kroon van het overkoepelende project: ‘Ik ben er zeker van dat we nog niet te laat zijn en we ervoor kunnen zorgen dat de insecten in deze gebieden weer opveren.’

Plas
Ik hoop dat De Kroon gelijk krijgt en dat we binnenkort weer insecten op onze voorruit van de auto moeten halen. Want dat zou betekenen dat het weer goed zou gaan met de insecten. Maar voorlopig vrees ik voor: ‘Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here