‘Ernstig dierenleed’

0
382
Het weghalen van kalfjes bij de moederkoe is volgens de rechter geen ernstig dierenleed. (Foto Aline Dassel via Pixabay)
Het weghalen van kalfjes bij de moederkoe is volgens de rechter geen ernstig dierenleed. (Foto Aline Dassel via Pixabay)

ARCEN Wie zijn wij als mens om dieren ernstig, of zeer ernstig, leed te berokkenen? We zijn allemaal deel van het universum en de één is niet meer of minder dan de ander. Een Amsterdamse rechter dacht er vorig week echter anders over.

Bij dierenleed gaat het niet alleen om de wantoestanden in slachthuizen die dierenwelzijnsorganisaties regelmatig naar buiten brengen, maar het begint al bij de boer. Dat vond ook Dier&Recht. Ze had in de grote steden posters opgehangen met de kreet ‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder’. De rechter vond het niets. ‘Ernstig’ leed was wel heel erg veel leed. De betreffende poster van de ‘Stoppen met Zuivel-campagne’ moest weg.

‘Klaaglijk loeien’
Columnisten hebben de laatste weken in verschillende media al veel geschreven over beslissing van de rechter. Zo constateerde Tommy Wieringa in zijn column dat het ‘klaaglijk loeien van de moederkoe niet tot het pittoreske geluidsprofiel van het landleven behoort, maar dat het gestreste moederdier tjokvol zwangerschapshormonen haar jong riep’.

Ik wil er minder woorden aan vuil maken. Voor mij is het simpel. Want wat zou er gebeuren als wij hetzelfde bij de mens zouden doen? Dat we de pasgeboren baby direct na de geboorte voor altijd zouden weghalen bij de moeder? Het is voor velen geen vergelijk, maar als je er vanuit gaat dat mens en dier gelijk zijn, is dat wel degelijk het geval. We hoeven dieren niet als een mens te behandelen, maar wel met respect. Dat betekent dat we dierenleed moeten voorkomen. Of het nu ‘gewoon’ of ‘ernstig’ leed is.

Dier&Recht gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Ook is het een crowdfunding begonnen om de Stoppen met Zuivel-campagne te verlengen. Help de Stoppen met Zuivel campagne en steun de crowdfunding.

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here