Dingetje

Ernstigste ongerief-score

0
289
Kalfjes worden in de melkveehouderij meestal gelijk na de geboorte weggehaald. (Foto via Pixabay)
Kalfjes worden in de melkveehouderij meestal gelijk na de geboorte weggehaald. (Foto via Pixabay)

Onlangs had ik een discussie op LinkedIn. Over het gebruik van zuivel in de natuurvoedingskeuken. Maar ook over het leed wat schuil gaat achter melk en melkproducten. Zoals de kalfjes die worden weggehaald bij hun moeder. ‘Dat is wel een dingetje’, antwoordde ‘mama en tweedejaars student natuurvoedingskunde’ na mijn opmerking.

Kalfjes blijven van nature zes tot twaalf maanden bij de moederkoe, maar worden in de melkveehouderij meestal gelijk na de geboorte weggehaald. Dit maakt hen angstiger en minder sociaal. De kalfjes krijgen vaak diarree en de moederkoe aanzienlijk vaker pijnlijke uierontsteking.

Betere moeders
Onder boeren is veel weerstand om kalfjes bij de moeder te laten blijven. Omdat de melk voor menselijke consumptie wordt gebruikt, zijn de veehouders er niet happig op om deze melk aan het kalf te geven.

Uit onderzoek is echter gebleken dat kalfjes die opgroeien bij de moeder later socialer en minder angstig zijn. Ze blijken later ook betere moeders. Bovendien ontwikkelen ze zich evenwichtiger en zijn daardoor gezonder.

Bij de koe
Biologische melkveehouders laten kalfjes al wel vaak met succes bij de koe lopen. Zij zien dat de kalfjes zich beter in de kudde handhaven en meer weerstand opbouwen. Deze boeren zien het geven van een deel van de melk aan de eigen kalfjes. Als een goede investering in hun toekomstige melkkoeien.

Ongerief-score
Volgens Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht tonen wetenschappelijke onderzoeken aan dat het scheiden van koeien en kalfjes wel degelijk leed veroorzaakt. Zo krijgt het scheiden van kalf en koe in een recent onderzoek van Wageningen University & Research nog de ernstigste ongerief-score. En om dat nu als mama af te doen met ‘een dingetje’…

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here