Cocktails

Heerlijk en gevaarlijk

0
234
Er is niets mis met een heerlijke cocktail. Maar het wordt een ander verhaal als dat een cocktail van pesticiden is. (Foto via Pixabay)
Er is niets mis met een heerlijke cocktail. Maar het wordt een ander verhaal als dat een cocktail van pesticiden is. (Foto via Pixabay)

ARCEN Cocktails kunnen heerlijk zijn. Zelf vind ik een mojito heerlijk. Maar het wordt een ander verhaal als de cocktail bestaat uit verschillende soorten gif. Lijkt mij niet echt gezond als je zo’n cocktail binnen krijgt. En toch gebeurt dat. En niemand doet er wat aan.

Cocktails van verschillende soorten pesticiden worden nog steeds gevonden op voedsel. Bijvoorbeeld op aardbeien en rozijnen, de gezonde snack voor de kleine. Maar ook op de gojibes, voor velen toch echt een superfood. Soms gaat het om een cocktail van tientallen soorten gif. En daar kan de overheid niets aan doen. Om te kijken of een aardbei of rozijn vanwege het vele gif uit de handel moet worden gehaald, kijkt de NVWA namelijk naar de aparte soorten gif. Als de afzonderlijke hoeveelheden binnen de norm blijven, dan is er niets aan de hand. Naar de mogelijk schadelijke stapel- of cocktail-effecten van de gifsoorten kijkt de toezichthouder op ons voedsel niet.

Biologisch
Ik ben helemaal geen chemicus, op de HAVO heb ik eens twee kantjes vol geschreven en uiteindelijk bleek ik volgens de leraar niet meer dan een eitje te hebben gekookt, maar mijn gezonde verstand zegt dat het mengen van verschillende soorten gif niet gezond kan zijn. En natuurlijk zal je van het eten van wat rozijnen of aardbeien niet direct ziek worden, maar gif hoort gewoon niet in je lichaam. Je moet het in ieder geval zo veel mogelijk beperken. En dat kan je doen door biologisch voedsel te gaan eten. Op de biologische aardbeien, rozijnen en gojibessen werd veel minder gif gevonden. Lijkt mij toch echt gezonder.

Boerenverstand
Maar lang niet iedereen is overtuigd van het nut van biologisch voedsel. Ik heb er regelmatig discussie over. Sommigen spreken zelfs van oplichterij. Ik vraag dan altijd waarom ze voedsel zonder pesticide niet vertrouwen en met gif bespoten groente en fruit wel. Dan komt naar voren dat ze het meestal te duur vinden. Ze vinden dat die geitenwollen sokken boeren hun teveel geld uit de zak kloppen. Deze mensen moeten maar eens bij een boer gaan kijken die biologisch boert. Het is veel meer werk en de opbrengst is lager. Dat zie ik ook elke dag in onze moestuin.
Ik denk dat je zonder gif in je lichaam veel langer gezond blijft. Maar dat kan ik niet met feiten onderbouwen. Dat is slechts boerenverstand.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here