Aardbeien zijn nu op hun lekkerst!

0
1208

ARCEN ‘De Hollandse aardbeien zijn nu op hun lekkerst’, schalt er al dagenlang uit mijn luidsprekers. Het is een reclame voor een landelijke horecagelegenheid waar je nu voor drie euro aardbeientaart en een bak koffie krijgt.

Kijkend naar de aardbeienplantjes in onze eigen moestuin, moet ik constateren dat de aardbeien bij ons echt nog niet op hun lekkerst zijn. De eersten zitten er net aan en zijn nog zo groen als gras. Ik vroeg mij ook af of het echt zo is dat de zomerkoninkjes nu al op hun best zijn. Na het proeven van een aantal bakjes van verschillende verkopers, moet ik zeggen dat dit zeker nog niet zo is. Ze zijn nog niet zo zoet als je de aardbeien echt wilt hebben. Sterker nog, er zit amper smaak aan. Daarvoor is toch echt een beetje meer zon nodig.

Vol gif
Overigens doe je er goed aan om in het geval van het eten van aardbeien de biologische te nemen. Uit een artikel van dagblad Trouw bleek een paar jaar geleden namelijk al dat de Hollandse aardbeien van alle fruit de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten, tot zes keer zoveel als ander fruit. Oorzaak is het zogenoemde cocktaileffect, de optelsom van verschillende bestrijdingsmiddelen.

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou blijken dat elke aardbei gemiddeld is bespoten met zeven tot acht schadelijke stoffen. Uitschieters waren er ook. Zo bevatte een partij aardbeien 17 verschillende schadelijke stoffen. Omdat het cocktaileffect niet is meegenomen in de regels van de NVWA, nam de toezichthouder geen maatregelen.

Lees ook
Meeste gif opnieuw op aardbeien

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here