Pickeltjes
Op naar de hei
Het is mooi weer en ik heb mijn moeder (83) op bezoek. Ik had gelezen dat de hei dit jaar al vroeg in bloei...
Varkens vermoorden hoort er bij
ARCEN ‘Niemand vindt het leuk dood te maken. Maar het hoort er wel bij. En als je het goed en netjes doet, ja.’ Aldus...
Te pas en te onpas
Soms heb ik niet zo’n zin, of tijd, om een nieuwe gerecht te bedenken. Ik val dan vaak terug op gerechten uit kookboeken. Of...
Mierenoversteekplaats
In onze moestuin zorgen we zo goed mogelijk voor de beestjes. Het is niet alleen nuttig, maar ook nog eens leuk om te doen....
Miskleun
Ik maak voor mijn website veel gebruik van Facebook. Ik wil toch zoveel mogelijk mensen laten weten wat ik gezond eten vind. Maar er...
Dingetje
Onlangs had ik een discussie op LinkedIn. Over het gebruik van zuivel in de natuurvoedingskeuken. Maar ook over het leed wat schuil gaat achter...
De vernuftige natuur
Bomen die onder de grond met elkaar samenwerken, planten die er alles aan doen om bezocht te worden door insecten, of juist niet, en...
Onheilspellend en hoopvol
ARCEN Het zag er weer onheilspellend uit. En dan heb ik het niet over die mooie wolkenlucht, maar over het oranje stuk grond waar...
Mollenstreken
ARCEN Ik heb mij in mijn column al vaker verbaasd over het handelen van de mens. En ik blijf mij daarover verbazen. Constant weer,...
’t Verstasje
ARCEN Trostomaten die wel 25 procent duurder zijn geworden en sperzieboontjes waarvan de prijs zo mogelijk nog meer is gestegen. Groenten worden steeds duurder....
Workshops: Koken en leven met de seizoenen
Koken en leven met de seizoenen. Het is goed voor ons, maar ook voor de aarde. Carolien Hendrix en Erik van Huizen van de...
‘Glyfosaat is overal in het ecosysteem en menselijk lichaam aanwezig’
WAGENINGEN Het gebruik van glyfosaat is schadelijk voor ecosystemen, waaronder het waterleven en het bodemleven. Ook zijn er aanwijzingen dat het middel gevaarlijk kan...
Nederland vraagt Europa om snelle verbetering dierenwelzijn
BRUSSEL Nederland heeft de Europese Commissie opgeroepen niet langer te wachten met de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Zo...
Smeersel van aardpeer
Dit smeerseltje van aardpeer uit de oven is echt heerlijk. Ik vond het een beetje naar sesampasta smaken, onze gast naar artisjok. Heet de...
Lasagne van de kok van Madonna
Mayumi Nishimura was de macrobiotische chef van Madonna. Ze reisde jaren met de popster mee en maakte tussen de optredens door de lekkerste macrobiotische...
Zoete groentendrank
Dit lekkere drankje is makkelijk te maken. Je snijdt groente fijn, kookt ze en laat ze afkoelen.
Wat je nodig hebt voor deze zoete groentendrank:
...
Workshops: Koken en leven met de seizoenen
Koken en leven met de seizoenen. Het is goed voor ons, maar ook voor de aarde. Carolien Hendrix en Erik van Huizen van de...
Nestkasten schoonmaken (moestuinblog #309)
Op de Hubertinahof hebben we verschillende nestkasten hangen. Ik heb ze deze week schoongemaakt. Het bleek soms een verrassing te zijn wat er allemaal...
Appelbloesem in oktober (moestuinblog #308)
Het is 10 oktober en voor Arcen is vandaag een temperatuur voorspeld van 23 graden. Deze hoge temperatuur voor de tijd van het jaar,...
Sappan
We merken het zelf in onze moestuin. Soms heb je zoveel fruit of groente dat je niet weet hoe je het op krijgt. Een...
Andijvie
Andijvie is een heel erg lekkere, iets bittere, groente. En andijvie is veelzijdig. Je kan andijvie rauw eten als een salade, maar eveneens koken...
Komkommer
Komkommers, we hebben ze elk jaar in onze moestuin staan. Veel mensen vinden het ‘slechts waterbommetjes', maar ze zijn erg gezond. Net als andere...