Pickeltjes
Te pas en te onpas
Soms heb ik niet zo’n zin, of tijd, om een nieuwe gerecht te bedenken. Ik val dan vaak terug op gerechten uit kookboeken. Of...
Mierenoversteekplaats
In onze moestuin zorgen we zo goed mogelijk voor de beestjes. Het is niet alleen nuttig, maar ook nog eens leuk om te doen....
Miskleun
Ik maak voor mijn website veel gebruik van Facebook. Ik wil toch zoveel mogelijk mensen laten weten wat ik gezond eten vind. Maar er...
Dingetje
Onlangs had ik een discussie op LinkedIn. Over het gebruik van zuivel in de natuurvoedingskeuken. Maar ook over het leed wat schuil gaat achter...
De vernuftige natuur
Bomen die onder de grond met elkaar samenwerken, planten die er alles aan doen om bezocht te worden door insecten, of juist niet, en...
Onheilspellend en hoopvol
ARCEN Het zag er weer onheilspellend uit. En dan heb ik het niet over die mooie wolkenlucht, maar over het oranje stuk grond waar...
Mollenstreken
ARCEN Ik heb mij in mijn column al vaker verbaasd over het handelen van de mens. En ik blijf mij daarover verbazen. Constant weer,...
’t Verstasje
ARCEN Trostomaten die wel 25 procent duurder zijn geworden en sperzieboontjes waarvan de prijs zo mogelijk nog meer is gestegen. Groenten worden steeds duurder....
Cocktails
ARCEN Cocktails kunnen heerlijk zijn. Zelf vind ik een mojito heerlijk. Maar het wordt een ander verhaal als de cocktail bestaat uit verschillende soorten...
‘Ernstig dierenleed’
ARCEN Wie zijn wij als mens om dieren ernstig, of zeer ernstig, leed te berokkenen? We zijn allemaal deel van het universum en de...
Krachtige erwtensoep uit de snelkookpan
Het gaat vandaag in het hele land sneeuwen, dus heb ik maar een lekker pan erwtensoep gemaakt. Snert noemden wij het in het mijn...
Stamppot eeuwig moes met ‘spekjes’
Eeuwig moes is een soort kool met veel bijnamen zoals oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het is een vrij stevige koolsoort...
Dutch kinpira
Kinpira is een Japanse kookstijl, maar ik heb er een Nederlands tintje aan gegeven door boerenkool te gebruiken.
Voor deze Dutch kinpira heb je nodig:
...
Zwameitjes (moestuinblog #270)
Ik heb eerder al een berichtje gemaakt over het geel nestzwammetje. Maar een aantal weken later ziet het zwammetje er ineens heel anders uit....
Transformatie (moestuinblog #269)
Het is in de tuin de tijd van de transformatie en loslaten. Bladeren kleuren geel, bruin en rood, vallen van de boom en bedekken...
Tomaten eruit, winterpostelein erin (moestuinblog #268)
Het is nu midden oktober en nog steeds hadden we tomatenplanten in ons kasje staan. De planten werden wel steeds slechter. De blaadjes gingen...
Tips om zuinig(er) te koken
De energieprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Niet alleen voor gas, maar inmiddels ook voor elektriciteit. En hoewel koken maar zo’n vijf procent uitmaakt...
Bobbie
ARCEN Vandaag heb ik Bobbie opgehaald. Dit vrolijke varkentje staat nu bij mij in de werkkamer. Bobbie is de nieuwe mascotte van Varkens in...
‘Boeren houden van koeien’ campagne Liegebeest 2022
AMSTERDAM De campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot het grootste Liegebeest van 2022. Die schetst een veel te rooskleurig beeld van het...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...
Kievitsboon
De kievitsboon is een mooie droogboon die dezelfde kleuren heeft als een kievitsei. Zowel de bonen als de peulen zijn rood gevlekt. Alleen de...