Vuurjuffer in de moestuin (moestuinblog #194)

Even lekker rusten

0
63
De vuurjuffer rust meestal uit met halfgespreide vleugels. (Foto Erik van Huizen)
De vuurjuffer rust meestal uit met halfgespreide vleugels. (Foto Erik van Huizen)

In onze moestuin zie we nu veel libelles vliegen. Ik heb er niet zoveel verstand van, maar ik kan wel zien dat het verschillende soorten zijn. Zoals de mooie rode vuurjuffer. Deze zag ik even rusten in het struikgewas.

De vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula) is een libel uit de familie van de waterjuffers. Het is naast de koraaljuffer een van de weinige rode juffers. Ik zag deze libelle dus even lekker op een blad zitten, maar hij houdt ook van stilstaand water met veel planten op de oever. En daarmee is de vuurjuffer bij ons beschutte vijvertje aan het goede adres.

Maar de vuurjuffer is niet de enige die zich thuisvoelt in onze moestuin en vijver. Je ziet boven het water werkelijk van alles vliegen. En op en in het water schieten de beestjes, zoals de schaatsenrijder, rap heen en weer. Dat de vuurjuffer nu opvalt, komt omdat je de meesten in mei en juni kan zien vliegen.

Onderwater
De vuurjuffer zet haar eitjes af in water- en oeverplanten, vaak onderwater. De larven van deze juffer leven tussen de water- en oeverplanten en overwinteren volgens de Vlinderstichting een tot drie keer. Dit is afhankelijk van watertemperatuur en voedselaanbod. Ze gaan volgroeid de laatste winter in, waardoor ze in het vroege voorjaar kunnen uitsluipen. De vuurjuffer is in Nederland hiermee de vroegste.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here