Varkens vermoorden hoort er bij

Ik kan het niet aanzien

0
198
Iedereen verdient zijn eigen passie, maar of je dat ook zo kunt zeggen voor dierentransporten naar het slachthuis, is voor mij de vraag. (Foto Erik van Huizen)
Iedereen verdient zijn eigen passie, maar of je dat ook zo kunt zeggen voor dierentransporten naar het slachthuis, is voor mij de vraag. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN ‘Niemand vindt het leuk dood te maken. Maar het hoort er wel bij. En als je het goed en netjes doet, ja.’ Aldus een ‘dierenwelzijnsmedewerker’ van een varkensslachthuis in Nieuwsuur.

Nieuwsuur was in een slachthuis voor varkens te gast. Dit naar aanleiding van het bericht van Wakker Dier dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf volgend jaar zomer bij varkensslachthuizen gaat ingrijpen als deze illegaal varkens mengen. We zien de varkens opeengepakt in een hok. De dierenwelzijnsmedewerker legt het een en ander uit. Ik kan er niet langer naar kijken.

Met passie
Ik vraag mij af wat een dierenwelzijnsmedewerker überhaupt in een slachthuis doet. Varkens zijn namelijk gevoelige en intelligente dieren. Die hebben heus wel door dat er wat in hun leven gaat veranderen als ze volgepakt in een vrachtwagen naar het slachthuis gaan. Met de snuiten in de buitenlucht rijden ze naar de plek waar ze de dood gaan vinden. Al dan niet met de leus ‘Met passie voor varkens’ op de laadklep.

Vermoord
De vraag rijst dan of je een wezen erop kan voorbereiden dat hij of zij vermoord gaat worden. De dierenwelzijnsmedewerker zal wellicht zijn best doen, zonder hem zou het er in een slachthuis wellicht nog gruwelijker aan toe gaan, maar het kan gewoon niet. De dierenwelzijnsmedewerker kan in het beste geval toezien dat de regels zo goed mogelijk worden nageleefd. Maar zelfs dat wordt in veel gevallen dus niet gedaan.

Te naïef
Ik hoopte dat we het station van voortdurend dierenleed inmiddels waren gepasseerd. Maar niets blijkt minder waar. Steeds vaker komen misstanden in de vee-industrie naar buiten. Waarschijnlijk ben ik te naïef. Nu maar hopen op voortschrijdend inzicht. En dat we ons over een paar jaar mogen verbazen dat we ooit zo met onze medebewoners zijn omgegaan. Want het vermoorden van varkens hoort er zeker niet ‘gewoon bij’. Nooit.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here