
Het is in de tuin de tijd van de transformatie en loslaten. Bladeren kleuren geel, bruin en rood, vallen van de boom en bedekken de bodem. Maar ook planten veranderen. Van kleur en vorm. Zoals de kardoen.
Dat is het mooie aan de seizoenen die we in Nederland hebben. Elk jaargetijde is de natuur weer anders. De kardoen is daar een goed voorbeeld van. In de zomer stond deze plant er fier bij. De paarse kleur was een echte aandachtstrekker. Veel beestjes zagen dat ook en vereerden de kardoen met een bezoek. Het was vaak een drukte van jewelste. Maar nu trekt de kardoen zich terug. De grote bladeren verwelken en het opvallende paars maakt plaats voor een goudachtige pluizenbol. De beestjes zijn verdwenen.
Beschut plekje
Want vanzelfsprekend reageren ook de moestuinbeestjes op de seizoenen. Net als de planten trekken zij zich terug. Het is daarom opletten in de tuin. Even wat bladeren opzij schuiven betekent vrijwel zeker dat een kikker, salamander of ander beestje wegspringt die daar een lekker beschut plekje had gevonden. Daarom is het zo belangrijk dat de tuin in de herfst en de winter niet wordt ‘aangeharkt’. Met een rommelige tuin met blaadjes en goed plekjes om te verstoppen, help je de beestjes de winter door. Laat je tuin dus lekker transformeren naar een diervriendelijke omgeving.