Paardenbloem biedt uitkomst voor de honingbij (moestuinblog #174)

Nuttig en gezond

0
654
Paardenbloemen zijn in het vroege voorjaar belangrijk voor bijen en andere insecten. In het vroeger voorjaar staan er nog niet zo heel veel planten in bloei en is het voor de insecten moeilijk om voedsel te vinden. De paardenbloem is dan extra belangrijk. (Foto Erik van Huizen)
Paardenbloemen zijn in het vroege voorjaar belangrijk voor bijen en andere insecten. In die tijd staan er nog niet zo heel veel planten in bloei en is het voor de insecten moeilijk om voedsel te vinden. De paardenbloem is dan extra belangrijk. (Foto Erik van Huizen)

In de moestuin bloeien de paardenbloemen weer volop. Goed om te zien, want de insecten maken er goed gebruik van. Komt omdat er nog niet zo heel veel in bloei staat. De vroeg bloeiende paardenbloem biedt dan uitkomst. Zoals voor deze honingbij.

Een gemeenschap van honingbijen bestaat uit een koningin, honderden darren en tienduizenden werkbijen. De koningin en de werkbijen zijn vrouwtjes, de mannelijke darren leven alleen in de periode van voortplanting. De darren worden geboren uit onbevruchte eitjes, de werkbijen uit bevruchte.

Koningin
De koningin is belangrijk in de bijengemeenschap en wordt flink vertroeteld. Als larf krijgt ze een speciaal soort sap (koninginnengelei). Hierdoor wordt ze de koningin en geen werkbij. Deze werkbijen maken voor de aanstaande koningin ook nog eens extra mooie cellen. Want de koningin is cruciaal voor het voortbestaan van het bijenvolk. Zo is zij de enige die bevruchte eitjes kan leggen. Ze wordt ongeveer vijf jaar oud. Dan ‘kiezen’ de werkbijen een nieuwe koningin.

Paardenbloem
De paardenbloem, ook wel Taraxacum officinale genoemd, is een soort uit de familie van de composieten. Het is niet alleen een nuttige plant, maar ook nog eens gezond. Via de lange penwortel neemt de plant veel voedingsstoffen uit de grond op. Hierdoor zit het blad vol vitaminen A, B, C en D, maar ook mineralen als calcium.

Reinigend
In de natuurvoedingskeuken staat de paardenbloem bekend als reinigend. Het ondersteunt de lever en de galblaas. Paardenbloemblad voert urine af. En dat gebeurt zonder het zo belangrijke kalium aan het lichaam te onttrekken. Ook helpt paardenbloemblad bij hoge bloeddruk en prostaatklachten.

Plantenmest
En wil je ondanks de mooie woorden over de paardenbloem toch van ze af in je tuin, gooi ze dan niet weg. Laat ze liggen, de mineralen gaan dan weer terug de grond in. Of giet er wat kokend water overheen. Na een half uurtje hebt je dan een goede biologische plantenmest.

Gerechten met paardenbloem:

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here