Nestkasten schoonmaken (moestuinblog #309)

Grotere kans op overleven

0
210
De nesten in de nestkastjes zijn soms echter hoogstandjes. In een enkele lagen nog wat kapotte eitjes, in de andere zat een nachtvlinder. (Foto Erik van Huizen)
De nesten in de nestkastjes zijn soms echte hoogstandjes. In een enkele lagen nog wat kapotte eitjes, in de andere zat een nachtvlinder. (Foto Erik van Huizen)

Op de Hubertinahof hebben we verschillende nestkasten hangen. Ik heb ze deze week schoongemaakt. Het bleek soms een verrassing te zijn wat er allemaal in de kastjes was te vinden.

Volgens de Vogelbescherming is het aan te raden nestkasten van tuinvogels in ieder geval eens per jaar schoon te maken. Omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben, kan je dat het beste in het najaar doen. Zo voorkom je dat je een laat legsel verstoort.

In een van de nestkastjes lag dit eitje, zonder nest. (Foto Erik van Huizen)
In een van de nestkastjes lag dit eitje, zonder nest. (Foto Erik van Huizen)

Om de nestkasten schoon te maken verwijder je allereerst het nestmateriaal. Maak daarna de nestkast schoon met heet water en een borstel. Doe het buiten, met handschoenen aan, want er kunnen parasieten zoals veerluizen in zitten. Als de nestkast mooi schoon is, hebben de jongen in het komende seizoen een grote(re) kans om te overleven.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here