Moestuinmol is weer druk bezig (moestuinblog #159)

0
126
Veel molshopen in de tuin duiden volgens meteorologe Helga van Leur niet op de komst van een strenge winter. ‘Daar weet de mol niks van.’ (Foto Erik van Huizen)
Veel molshopen in de tuin duiden volgens meteorologe Helga van Leur niet op de komst van een strenge winter. ‘Daar weet de mol niks van.’ (Foto Erik van Huizen)

Onze moestuinmol is weer druk aan het graven. Overal verschijnen molshopen. Goed voor de bodem. De grond die de mol voor ons omhoog stuwt kunnen we goed gebruiken als potgrond.

De mol heeft best een groot territorium. Ongeveer zo groot als een flink weiland. Het kan dus zo maar zijn dat onze mol in zijn eentje al die hopen maakt. Wat een knap werk is dat toch om onder de grond allemaal van die lange gangen te maken. Denken wij dat wij druk zijn in de moestuin, de mol schijnt in een half uurtje wel zes kilo grond te kunnen verstouwen. En dat is veel voor zo’n klein schattig beestje van niks geen 100 gram. Vervolgens scheert hij met een snelheid van zo’n 7 kilometer per uur door de gangen. En achteruit gaat hij net zo snel. De mol hoort en ruikt overigens heel erg goed. Hij kan een regenworm, zijn lievelingsmaal, door een laag grond van een kleine 10 centimeter nog ruiken.

Warm en koud
Vaak denken mensen dat veel molshopen in de tuin duiden op de komst van een strenge winter. Maar volgens meteorologe Helga van Leur kan de natuur niet voorspellen en reageert ze alleen op het verleden. En dat geldt net als voor muizen, eikels en noten ook voor de mol. ‘Juist in deze tijd van het jaar kan de grondtemperatuur enorm verschillen’, schrijft Van Leur op haar website. ‘De ene keer zit de vorst diep in de grond en het andere moment is de temperatuur 8 graden boven nul. Alles wat maar wil kruipen in de grond zit dan dicht aan het oppervlak. Mollen die daar op jagen ook.’ Het resultaat is veel kleinere molshopen, die overigens ook niet hoeven te betekenen dat er veel mollen in je tuin zitten. Het kan volgens de meteorologe zo zijn dat de mol op geringe diepte in de grond actief is of dat de grondwaterstand hoog is. Als het vriest gaat de mol voor zijn eten dieper de grond in en maakt hij grotere molshopen. ‘Zo zie je dat de mol gewoon zijn voedsel achterna gaat’, concludeert Van Leur. ‘Of het wel of niet gaat vriezen? Daar weet de mol niks van.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here