Miso vermindert effect van zout op de bloeddruk

Niets mis met langdurig consumeren van misosoep

0
3309
Hoe het precies komt dat miso goed is tegen hoge bloeddruk is nog niet met zekerheid te zeggen. (Foto Erik van Huizen)

FUKUOKA Teveel zout eten is niet goed voor de bloeddruk. Je zou dus zeggen dat miso, wat gemaakt is met flink wat zout, de bloedruk ook zou verhogen. Maar volgens onderzoekers van de Kyushu University in het Japanse Fukuoka is dat niet het geval. Miso vermindert juist de effecten van zout op de bloeddruk.

Het is algemeen bekend dat een hoge inname van zout de bloeddruk verhoogt. Dat blijkt al vele jaren uit vele onderzoeken. Wat ook al bekend was, is dat Japanners meer zout consumeren dan westerlingen. Het eten van misosoep is daarbij een van de belangrijkste bronnen. Het toevoegen van zout is namelijk onmisbaar om miso te kunnen maken. Daarom wordt bij mensen met hoge bloeddruk in veel gevallen aanbevolen af te zien van het eten van misosoep.

Nog onduidelijk
In het recente onderzoek concentreerden de Japanse onderzoekers van de Kyushu University zich op de verschillen tussen de effecten van het consumeren van miso en van een equivalente zoutinname op de sympathische zenuwactiviteit, bloeddruk en hartslag. Hieruit bleek dat de inname van miso de bloeddruk niet verhoogt. Een vergelijkbare hoeveelheid zout doet dat wel.

Uit eerdere studies bleek overigens ook al geen verband te bestaan tussen de frequentie van de inname van misosoep en een hoge bloeddruk. Volgens professor Koji Ito is nog niet volledig opgehelderd hoe dit komt. ‘Waarschijnlijk verminderen de ingrediënten van miso de sympathische zenuwactiviteit, wat resulteert in een verlaagde bloeddruk en hartslag.’

Mogelijke vertraging
De onderzoekers concluderen uiteindelijk dat het langdurig consumeren van misosoep de negatieve effecten van een hoge bloeddruk kan verminderen. ‘Dit kan worden veroorzaakt door een mogelijke vertraging van de natriumopname in het maagdarmkanaal of door de directe effecten van voedingsstoffen in de misosoep uit sojabonen’, concludeert Koji Ito.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here