Lokaal tegen de hitte

0
411
Vallende sneeuw kan het smeltende ijs op Groenland niet meer bijbenen. (Foto Bernd Hildebrandt via Pixabay)

ARCEN Elk jaar na een hittegolf zeg ik weer dat het volgend jaar misschien niet zo warm wordt. Maar sinds wij onze moestuin hebben, zijn de zomers hier in Arcen warmer dan ooit. Nu is dit Limburgse plekje overigens wel vaak het warmste van Nederland.

Het is eigenlijk net als toen ik voor het eerst winterbanden op mijn auto deed. Sindsdien hebben we eigenlijk geen winters meer gehad. Maar zijn die hete zomers en die zachte winters nu het gevolg van klimaatverandering? Ik heb er natuurlijk geen verstand van, en er zijn mensen die de klimaatverandering helemaal ontkennen, maar mijn onderbuikgevoel zegt van wel. Zeker nadat in het nieuws kwam dat op Groenland in één jaar tijd nog nooit zoveel ijs is gesmolten. In 35 jaar tijd hebben de gletsjers zich al drie kilometer teruggetrokken.

Drie kilometer korter
Volgens de studie is de ijskap op Groenland al zodanig ‘aangetast’ dat het smelten doorgaat, zelfs als de opwarming van de aarde direct stopt. De sneeuw die op Groenland valt kan het smeltende ijs niet meer langer aanvullen.

Wat de klimaatverandering voor Nederland betekent, zien we volgens Nederlandse meteorologen de laatste maanden gebeuren. Het is droog en plaatselijk richten heftige buien flinke schade aan. Ook hebben we voor mijn gevoel steeds vaker veel wind. Vandaag hebben we zelfs te maken met een zomerstorm.

Chinese knoflook
Maar ik vraag mij af of we in Nederland hier ook wat van leren. Nog steeds halen wij als consumeerders van alles uit verre landen. Ik zie in de supermarkt nog steeds peultjes uit Kenia, appels uit Nieuw-Zeeland en knoflook uit China. En in de winter koop je net zo makkelijk tomaten en paprika’s als in de zomer. We varen of vliegen het allemaal wel hier naartoe. We kunnen dus in de klimaatdiscussie wel wijzen naar grote bedrijven die de boel vervuilen, maar we doen er zelf ook in het klein aan mee. Koop je groente en fruit liever lokaal en van het seizoen. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar je steunt ook nog eens de lokale boeren. En het is beter voor het klimaat. Weer wat appels minder die vanuit Nieuw-Zeeland wekenlang op reis moeten.