Kleine watersalamander

Leave the leaves

0
1780
De huid van de kleine watersalamander groeit niet mee met het dier. Daarom moet hij regelmatig vervellen. Kleintjes doen dat in het begin tijdens de groei wekelijks. (Foto Erik van Huizen)
De huid van de kleine watersalamander groeit niet mee met het dier. Daarom moet hij regelmatig vervellen. Kleintjes doen dat in het begin tijdens de groei wekelijks. (Foto Erik van Huizen)

Deze kleine watersalamander kwam ik tegen toen ik houtsnippers in de tuin aan het leggen was. Hij hield zich in de ton met houtsnippers heel erg stil en liet zijn oranje buik zien. Ik pakte hem voorzichtig met een houtsnipper op en zette hem in de tuin. Hij sprintte direct weg.

De kleine watersalamander kan ongeveer tien centimeter groot worden, maar de salamander die ik vond was nog niet zo groot. Misschien was het nog een jonkie. Dat ik deze watersalamander op het land aantrof, was niet zo bijzonder. Want ondanks de naam, verblijft de kleine watersalamander een groot deel van het jaar op het land. Alleen tijdens de paring in de lente, zit deze salamander in het water.

Kabbelend
De kleine watersalamander kan je ze in veel verschillende habitats tegenkomen. In de tijd dat hij in het water verblijft, houdt deze salamander van stilstaand of vrij langzaam stromend water. Dus geen snel stromende breken, maar rustig kabbelende watertjes. Belangrijk is wel dat er waterplanten zijn. Hierop zet het vrouwtje namelijk haar eitjes af. Dat kunnen er vele honderden zijn. Maar let op. Als er vissen in het water zitten, kan het maar zo zijn dat deze de eitjes opeten.

Leave the leaves
Op het land is de kleine watersalamander vooral in het donker actief. Alleen bij vochtig weer komen kan je hem ook overdag aan het werk zien. Ze houden niet van een nette aangeharkte omgeving. Het beste gedijen ze in een vochtige omgeving met begroeiing. Bij ons zaten ze vooral onder de houtsnippers rond de boomcirkel. Maar laat ook vooral de bladeren, takken en boomstammetjes in de herfst in je tuin liggen. Dat zijn mooie schuilplekken voor de salamanders. Vooral tijdens de winterslaap. Leave the leaves.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here