Ik maak miso, zwarte rijst en kikkererwten (#9)

Lekker appelig

0
1419
Ik maak miso, zwarte rijst en kikkererwten (#9)
De toekomstige miso van zwarte rijst en zwarte kikkererwten in de weckpot. (Foto Erik van Huizen)

Ongeveer twee dagen geleden begon ik met het maken van de koji-kin voor mijn miso van zwarte rijst en zwarte kikkererwten. Inmiddels zit de toekomstige miso in de weckpot en kan alles de komende zes tot acht weken lekker gaan fermenteren.

Omdat het warme water in de koelbox, waar de zwarte rijst met de koji-starter in zat, toch nog flink afkoelde, heb ik deze elke 12 uur ververst. En het resultaat mocht er zijn. De rijst was mooi zacht geworden en rook weer heerlijk, een beetje appelig. Het was zo sterk dat bijna het hele huis er naar rook. Lekker hoor.

De zwarte kikkererwten had ik al een nacht geweekt en vervolgens gaar gekookt. Ik heb ze daarna eerst in de keukenmachine een beetje fijner gemaakt en gemengd met de zwarte rijst en 60 gram zeezout. Dit alles heb ik een weckpot gedaan, flink aangestampt en afgedekt met nog een klein beetje zeezout en wat plastic. Het ziet er al heel erg mooi uit. Ben benieuwd naar de smaak.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here