Ik maak miso, zwarte rijst en kikkererwten (#8)

Van zwarte rijst en kikkererwten

2
1080
De zwarte rijst heb ik beetgaar gekookt en gemengd met de koji starter. (Foto Erik van Huizen)

Na mijn miso’s van bruine basmarijst met bruine bonen en kamut met groene linzen, ben ik vandaag begonnen met een miso van zwarte rijst met zwarte kikkererwten. Ik ben heel erg benieuwd of dit een mooie diepzwarte miso gaat worden.

Allereerst ben ik begonnen met het koken van de rijst. Deze heb ik wel beetgaar, maar niet te gaar gekookt. Vervolgens heb ik deze laten afkoelen. Daarna heb ik 500 gram zwarte rijst gemengd met een theelepel koji starter. Deze zet ik nu 48 uur lang in een koelbox met een pan met heet water. Ik ben benieuwd of deze rijst net zo lekker appelig gaat ruiken als de bruine basmatirijst.

2 REACTIES

  1. Goedendag

    Naar aanleiding van diverse artikelen zelf ook zwarte miso gemaakt parelgort/kikkererwten en parelgort/doperwten. Alles volledig biologisch.

    Vraag: hoe lang laat je de zwarte miso staan?

  2. Goedemiddag Nico, bedankt voor je bericht. Ik heb de miso uiteindelijk 4 maanden laten staan. Dan krijg je echt een heerlijke miso. Een en ander ligt wel aan de temperatuur van de ruimte waarin de miso staat. Je kan natuurlijk ook altijd even proeven en als de miso dan nog niet helemaal goed is, weer goed afdekken en weer wegzetten. Dan moet het allemaal goed komen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here