
De miso van bruine bonen en bruine basmatirijst staat inmiddels goed te fermenteren. De miso staat inmiddels zo’n drie weken in een kastje naast de verwarming en ziet er nog steeds goed uit. Ik hoop dat het allemaal goed gaat.
Ook de koji-kin voor de miso heb ik zelf gemaakt. De bruine basmatirijst stond daarvoor 48 uur in de droogoven en leek zo op het eerste oog, en neus, goed gelukt. Het rook heerlijk en smaakte een beetje appelig.
Veel kWh
Waar we deze week wel een beetje van schrokken was de elektriciteitsrekening. We hebben weliswaar zonnepanelen, maar gaan desondanks heel erg zuinig met onze energie om. De voedseldroger had in die 48 uur toch enkele tientallen kWh gebruikt. Dat moet toch anders kunnen en dat is ook zo. In de video van Christian Weij over koji maken plaatst Christian de koji-kin samen met een pan kokend water in een grote koelbox. Na 24 uur even opnieuw kokend water in de pan moet voldoende zijn om een mooie koji-kin te krijgen. Ik ga dat de volgende keer zeker proberen. Dat is beter voor het milieu. En dat is waarom ik dit experiment met deze miso ook begon. Miso gemaakt met zoveel mogelijk producten van Nederlandse bodem, zoals de bruine bonen. Dat moet niet het elektriciteitsverbruik alsnog roet in het eten gooien.