
Ze wordt ook wel de miso-expert van Groot-Britannië genoemd, maar zelf ziet Bonnie Chung zich als een ‘gepassioneerde miso-enthousiasteling met diep respect voor de echte miso-experts’. ‘Ik voel mij meer als misoambassadrice buiten Japan’. In Het miso kookboek deelt ze haar ideeën, bevindingen en ervaringen in het gebruik van dit eeuwenoude ingrediënt.
Het miso kookboek van Bonnie Chung is meer dan een kookboek. Op de eerste 30 pagina’s is nog geen recept te vinden. Op een heldere manier legt ze eerst uit wat miso is en waar het vandaan komt. Zo telt Japan meer dan 1.000 producenten van miso, waarbij elke regio een eigen miso heeft. Maar je kan ook zelf aan de gang met het maken van miso, net zoals veel Japanners nog steeds doen. Bonnie geeft hiervoor het recept. En dat blijkt niet zo heel erg moeilijk, miso heeft vooral tijd nodig. En je moet beslissen welke miso je wilt gaan maken. Want er zijn verschillende soorten die allemaal bestaan uit andere granen en bonen. En heb je eenmaal een lekkere en gezonde miso, dan zijn er wel wat regels om je aan te houden. Een van de belangrijkste is dat je miso niet mag laten koken en dus pas aan het einde van het kookproces toevoegt. Door het koken verdwijnen niet alleen de fijne aroma’s van de miso, maar ook de gezonde eigenschappen. Het volgens Bonnie de meest gemaakte fout. Bonnie geeft in haar boek nog meer tips voor het koken met miso.
Misosoep
Het eerste gerecht wat we tegenkomen in Bonnies boek is de misosoep. Miljoenen Japanners eten deze gebalanceerde soep nog steeds iedere dag. De eerste is dan ook een klassieke misosoep met wakame en tofu. Het is volgens Bonnie ‘een eeuwenoud superfoodrecept’. Maar Bonnie houdt het niet bij klassiekers alleen, ze geeft ook recepten voor misosoep met slowcooked varkensvlees, vongole en rivierkreeftjes.
‘Smakkende miso’s’, zoals Japanners dips met miso noemen, komen aan bod in het volgende hoofdstuk waarin Bonnie onder meer het recept geeft voor geroosterde walnotendip met zoete miso. De geroerbakte wilde paddenstoelen in misoboter en zwarte pepersaus zijn net als meerdere recepten niet vegan, maar zien er wel smakelijk uit. En miso is zelfs te vinden in de desserts en zoete gerechten van Bonnie zoals het witte miso ijs met hazelnootpraline. Hiervoor gebruikt Bonnie wel veel zuivelproducten, dus vegans hebben in dit hoofdstuk weinig te zoeken. Misschien kan de creatieve thuiskok het gebruik van miso combineren met gerechten uit het boek No Milky Way.
Missie bereikt
Het miso kookboek is een goede manier om kennis te maken met het gebruik van miso in de keuken. Hoewel aardig wat recepten van Bonnie Chung vlees, vis of zuivelproducten bevatten, is het boek toch een goede aanvulling in de boekenkast. Ook voor vegans. Al is het alleen maar om enthousiast te worden over miso. Of zoals Bonnie schrijft: ‘Laat miso een centrale rol spelen in uw keuken Als u erachter komt dat u steeds vaker naar dat potje miso grijpt, heb ik mijn missie voor dit boek bereikt.’
Het miso kookboek
ISBN 978 90 483 1437 9
misotasty.com