Hebbes (moestuinblog #196)

Eten met de ogen

0
68
De kikker in onze vijver. Ik zag er overigens meer van de waterkant in de vijver springen. (Foto Erik van Huizen)
De kikker in onze vijver. Ik zag er overigens meer van de waterkant in de vijver springen. (Foto Erik van Huizen)

Eindelijk heb ik de kikker in onze vijver kunnen bewonderen. Hij springt altijd direct in het water als ik aan kom lopen, en duikt dan snel onder. Maar nu bleef hij even met zijn kopje boven het water zitten.

Ik denk dat de meeste mensen wel een zwak hebben voor die leuke kikkers. Ik ook, en ik ben dan ook heel erg blij dat ik hem nu echt heb kunnen zien. Want kikkers zijn bijzondere beestjes. Zo gebruiken ze hun ogen om eten makkelijker door te kunnen slikken. Ze hebben wel tanden, maar die gebruiken ze dus niet om de prooi te kauwen. Ze knipperen met hun ogen om de prooi in de slokdarm te krijgen.

Springen
Dat kikkers ver kunnen springen, dat weet natuurlijk iedereen. Maar je krijgt er pas echt bewondering voor als je uitrekent hoe ver je als mens moet springen om de prestatie van de kikker te evenaren. Ze springen namelijk makkelijk twintig keer hun lengte. Dat zou in mijn geval een sprong betekenen van ruim 38 meter.
National Geographic zag overigens de raketkikker een sprong maken van vier meter, dat is honderd keer zijn lichaamslengte. Om deze super kikker te kunnen evenaren zou ik dus 190 meter moeten springen. Zou ik met één spring van ons huis in de moestuin zijn.

Ademen 
Een ander opmerkelijk kikkerweetje is dat kikkers onder water hun huid gebruiken om te ademen. De huid is namelijk heel erg dun en vochtig. Daarvoor zorgen onder meer de slijmklieren. Kikkers hebben ook wel longen, maar in de huid zitten zoveel bloedvaten dat de kikker zuurstof uit het water kan opnemen. Dit ademen via de huid kunnen ze overigens ook gebruiken als ze onder de grond bivakkeren.

Tip Kijk in mijn moestuinbeestjesblog wat er nog meer allemaal leeft in onze moestuin

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here