Drukte in de moestuin (moestuinblog #192)

Mooi om te zien

0
50
De hommels en de bijen zitten nu vooral op de smeerwortel. Zelfs als de bloemen nog niet helemaal open zijn. (Foto Erik van Huizen)
De hommels en de bijen zitten nu vooral op de smeerwortel. Zelfs als de bloemen nog niet helemaal open zijn. (Foto Erik van Huizen)

Er heerst weer grote bedrijvigheid in onze moestuin. En dan heb ik het niet alleen over onszelf, maar ook over alle beestjes. Je ziet ze overal over de grond kruipen en door de lucht vliegen. En aan de rand van de vijver een beetje dutten.

Af en toe komt een eend in onze vijver badderen. Maar we hebben ook een vaste bewoner. Een kleine kikker. Ik probeer hem al dagenlang goed te kunnen bekijken, maar hij springt snel in het water als hij hoort dat ik hem benader. Hij verstopt zich dan snel. Maar ga je even weg, dan zit hij binnen de kortste keren weer aan waterkant. Lekker in het zonnetje.

Wormpje meepikken
Maar ook elders in de moestuin is veel bedrijvigheid te spotten. Op de grond sprinten de spinnetjes en kevertjes rap weg. In de grond doen de wormen hun werk. Een merel kijkt of hij na ons werk een wormpje kan meepikken. En het roodborstje bekijkt op korte afstand of we ons werk goed doen. De mol lijkt nu iets minder actief. De molshopen die we in de winter naar boven zagen komen, zijn grotendeels verdwenen.

Kale spitskool
De beestjes zijn overigens niet allemaal even prettig voor de plantjes. Zo zijn de slakken al begonnen aan de spitskool. Er zit geen blad meer aan. We hebben de paadjes daarom maar schoongemaakt en de slakken hebben we verhuisd. Het is even afwachten of dat voldoende is.

In de lucht
Verder is het in de moestuin een gezoem van jewelste. Bijen en hommels vliegen van bloem tot bloem. Omdat de paardenbloemen bijna zijn uitgebloeid, zien we ze nu vooral op de smeerwortel zitten. Maar ook andere bloemen vereren ze met een bezoekje. En dan fladderen er ook nog veel vlinders om ons heen. Van het koolwitje, het oranjetipje tot de dagpauwoog. Samenwerken in en met de natuur blijft zo mooi.

Tip Kijk in mijn moestuinbeestjesblog wat er nog meer allemaal leeft in onze moestuin

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here